Features of Legal Status of Juvenile Females Sentenced to Imprisonment: International Standards - Karpinska, N.; Карпінська, Н. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2014)
The article is devoted analysis of international normative standards of fixing and implementing in the process of re-socialization of the legal status of juvenile of females sentenced to imprisonment. The necessity of the investigation of international legal norms for regulating the legal status both of women and juveniles caused by the specific (double) legal status of juvenile females convicts. Ukrainian legislation (primarily penal) should take greater account of international standards of treatment with juvenile females sentenced to imprisonment, which has a positive effect on national regulation of their legal status, and as a result on the organization of effective resocialization of designated category of persons in conditions of correctional facility. В статті здійснено аналіз міжнародних стандартів щодо нормативного закріплення та реалізації в процесі ресоціалізації правового статусу неповнолітніх осіб жіночої статі засуджених до позбавлення волі. На сучасному етапі діяльність щодо вирішення проблем, пов’язаних з організацією та правовим регулюванням виконання покарання щодо засуджених до позбавлення волі осіб здійснюється з урахуванням загальновизнаних міжнародно- правових стандартів, проблеми застосування яких на практиці набувають великого наукового інтересу в нашій державі. На міжнародному рівні правовий статус неповнолітніх жінок, засуджених до позбавлення волі, більш захищений, ніж у праві України. Універсальність норм міжнародних актів орієнтує держави, в тому числі Україну, до максимальної диференціації підходу до різних категорій ув'язнених. Тоді ув'язнені, зокрема, неповнолітні жінки, отримують визнання ряду прав і законних інтересів, які можуть бути реалізовані в процесі ресоціалізації. У цьому контексті, українське законодавство (в першу чергу, кримінальне) повинне більшою мірою враховувати міжнародні стандарти поводження з неповнолітніми жінками, засудженими до позбавлення волі, що чинитиме позитивний вплив на національне регулювання їх правового статусу, і в результаті на організацію ефективної ресоціалізації цієї категорії осіб, в умовах виправної установи.
Особливості правового статусу неповнолітніх жінок, засуджених до позбавлення волі: міжнародні стандарти.
Keywords: legal status; juvenile female convicts; resocialization; international standards; правовий статус; неповнолітні особи жіночої статі; ресоціалізація; міжнародні стандарти