Відтворення лісу в Мощаницькому лісництві Філії «Ківерцівське лісове господарство» - Пилипчук, Вікторія Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Стаття 79 Лісового Кодексу України [24] та Указ Президента України від 7 червня 2021 року «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» [35] передбачають суттєве збільшення площі лісів України. Забезпечити виконання цього завдання можна лише за допомогою розширеного лісорозведення. Лісорозведення базується у першу чергу саме на створенні нових лісових культур. Щоб забезпечити якість створення нових лісів, потрібно не лише знати теорію лісових культур але й місцевий досвід їх створення, оскільки кожен регіон має свої особливості лісовирощування, зумовлені його територіальними властивостями. У першому розділі проаналізовано поняття відтворення лісу та теорію схем змішування лісових культур на основі вивчення інформаційних джерел. Другий розділ включає характеристику природних умов розташування Мощаницького лісництва та основні положення методики досліджень. Третій розділ висвітлює лісокультурну діяльність Мощаницького лісництва Філії «Ківерцівське лісове господарство», містить результати аналізу лісокультурного фонду за 9-річний період. У четвертому розділі порівнюється собівартість лісових культур, створених з різною початковою густотою. У п’ятому розділі детально проаналізовано стан охорони праці у Філії «Ківерцівське лісове господарство». Загальні висновки за результатами досліджень наведені перед списком використаної літератури (37 джерел). Випускна робота виконана на 54 сторінках друкованого тексту, містить 7 робочих таблиць, 5 діаграм, 2 фотоілюстрації та 1 додаток.
Keywords: лісові культури; лісокультурний фонд; схема змішування; схема розташування садивних місць