Діагностика психологічної підготовленості студентів - Захожий, Володимир; Мацкевич, Нінель; Zakhozhiy, Vladimir; Matskevich, Ninel (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Результати досліджень показують, що до основних мотивів занять фізичною культурою й спортом нале- жать (зокрема для початківців) зміцнення здоров’я, зниження маси тіла, підвищення фізичної підготовле- ності, виклик самому собі, покращення самопочуття; для тих, хто займається тривалий час, – задоволення від програми занять, організація та методика ведення занять, тип активності, соціальні фактори. Завдання дослідження полягає у визначенні результатів діагностики активності та психологічної підготовленості студентів. Аналіз фактичних матеріалів показує, що до занять фізичним вихованням та спортом у студентів загалом сформувалося позитивне ставлення. Від курсу до курсу воно із негативного й нейтрального все більше стає позитивним. Уважаємо, що цей факт має стати вагомим у формуванні мотиваційних, цільових уста- новок студентів. Тому слід проводити дослідну діяльність і розробляти такі психолого-педагогічні підходи до організації навчальної роботи з фізичної культури, які, спираючись на наукові дані, повною мірою враховува- тимуть мотиваційні фактори як ключову змінну оволодіння руховими навичками й уміннями, розвитком фізичних якостей. The results of research show that the main motives of practicing physical culture and sports are: for beginners – strengthening of health, lowering of body mass, increasing physical qualification, call for himself, betterment of general state; for those who practice sport for a long time – taking pleasure in program of classes, organization and methodology of classes conducting, activity type, social factors. The task of the research lies in defining of the results of diagnostics of activity and psychological preparation of students. Analysis of actual material shows that students have mainly positive attitude towards classes of physical education. From one year of studying to another attitude to physical culture classes changes from negative to neutral. We consider this fact to be considerable in formation of motivational, goal sets of students. That is why it is necessary to conduct research activity and develop such psychological and pedagogical approaches to physical culture study organization that relying on scientific data fully will be taking into account motivational factors as a key variable of mastering motor abilities and skills, development of physical qualities.
Diagnostics of Psychological Preparation of Students
Keywords: мотиваційна сфера; вольові якості; фізичне виховання; діагностика; активність; студенти