Погляди М. Крушевського на замовляння та народні молитви з позицій філософії первісного мислення й асоціативної психології - Гунчик, Ігор; Hunchyk, Ihor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто працю М. Крушевського, у якій висловлено його погляди на особливості народних молитов і замовлянь. Проаналізувавши фольклорні тексти зі збірника Л. Майкова, дослідник стверджував, що більшість із них не є молитвами, котрі передбачають божество, до якого звертається виконавець фольклору. Навпаки, у них відсутня теоцентрична ідея, і тому вони належать до замовлянь. Їх ключовим елементом учений вважав побажання, яке обов’язково має здійснитися. Відзначено також, що погляди на народні молитви та замовляння М. Крушевський сформував під впливом філософії первісного мислення й асоціативної психології. Крім того, у дослідженні частково використано методологію порівняльної міфології, яку розробляв О. Афанасьєв та інші представники міфологічної школи. /The work of M. Krushevskiy, in which his views on the peculiarities of folk prayers and incantations are expressed, is analyzed in the article. After analyzing the folkloric texts from L. Maikov’s collection, the researcher claimed that the majority of them are not prayers that involve deity, invoked by the performer of folklore. On the contrary, they have no theocentric idea, and therefore they are classified as incantations. The scientist regards wishes, which must necessarily come true, as their key segment. It is noted that M. Krushevskiy formed views on folk prayers and incantations under the influence of the philosophy of primeval thinking and associative psychology. Furthermore, the methodology of comparative mythology, which was developed by O. Afanasyev and other representatives of the mythological school, is partially used in the study.
Views of M. Krushevskiy on Incantations and Folk Prayers from the Standpoints of Philosophy of Primeval Thinking and Associative Psychology
Гунчик І. Погляди М. Крушевського на замовляння та народні молитви з позицій філософії первісного мислення й асоціативної психології / Ігор Гунчик // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2014. – № 9 (286). – С. 28-34.
Keywords: народна молитва; фольклор; побажання; текст; замовляння; психологія; folk prayer; folklore; wish; text; incantations; psychology