Фiзична терaпiя осіб молодого віку, які перехворіли на коронавірусну хворобу. - Лісовецька, Валерія; Ульяницька, Наталія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Коронавірусна інфекція характеризується тривалим й затяжним перебігом, з періодами ремісії та загострення, тому терапевтичні вправи застосовують в усіх періодах та при усіх формах захворювання. Для пацієнтів, які перехворіли на коронавірус характерне: зменшення резервного об’єму видиху, максимальної вентиляції легень, резерву дихання, зниження еластичних властивостей легень, порушення бронхіальної прохідності, зниження сили дихальної мускулатури. Зменшення життєвої ємності легень у пацієнтів з легеневою недостатністю, відбувається в основному за рахунок зниження резервного об’єму видиху, а в пацієнтів з легенево-серцевою недостатністю – за рахунок зменшення як резервного об’єму вдиху, так і резервного об’єму видиху.
Keywords: фiзична терaпiя; коронавірусна хвороба