В'ячеслав Липинський як ідеолог українського державотворення - Гудзенко-Александрук, Олена Георгіївна; Hudzenko-Aleksandruk, Olena H. (Східноєвропейський національний унверситет імені Лесі Українки, 2013)
Творчість В.Липинського є прикладом пошуку найбільш прийнятного для України суспільно-політичного устрою. Одне з центральних місць в обґрунтуванні концепції української державності вчений відводить хліборобсько-класократичній верстві, яка виступає основною рушійною силою політичного процесу. Вона забезпечує стабільність соціуму за схемою традиційної ієрархізованої організації суспільства. Політичним устроєм, який відповідає пануванню класократичної еліти і служить ідеальною формою організації державної влади в Україні, має бути спадкова трудова монархія на чолі з гетьманом. Таким чином, основоположні засади концепції української державності В.Липинського створюють підстави для конструктивної організації сучасного суспільно-політичного життя України. V. Lypynsky works are examples of searching the most acceptable socio-political system for Ukraine. The scientist devotes one of the central places in the justification of the Ukrainian statehood concept to the tiller-classocratic group which is the main driving force of the political process. It provides stability of the society by means of traditional hierarchical society organization. The political system that corresponds to the classocratic elite domination and serves the ideal form of Ukrainian government should be hereditary labor monarchy headed by Hetman. Thus, the fundamental principles of V. Lypynskiy’s Ukrainian statehood conception provide the grounds for constructive organization of modern social and political life of Ukraine.
Vyacheslav Lipinsky as an ideologist of creation of the ukrainian state
Keywords: концепція української державності; теорія еліт; класократія; трудова монархія; conception of the Ukrainian state system; theory of elites; classocratia; labour monarchy