Характеристика стану рухової активності військовослужбовців із наслідками вогнепальних переломів кісток гомілки - Грін, Санія Олександрівна; Федоренко, Сергій Миколайович; Hrin, Saniya; Fedorenko, Sergiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті представлено результати проведеного аналізу функціональних показників ходьби серед контингенту військовослужбовців, учасників АТО з наслідками вогнепальних переломів кісток гомілки. База виконання дослідження – Український держаний медико-соціальний центр ветеранів війни, Київська область, с. Циблі. Мета – отримання даних щодо особливостей впливу переломів кісток гомілки на функцію стопи, рухову активність та якість життя військовослужбовців із наслідками вогнепальних переломів кісток гомілки. Методи дослідження – контент-аналіз медичних документів, десятиметровий тест ходьби та оцінка якості життя за опитувальником, прикладні програмами Statistica 7,0. та IBMSPSSStatistics 21, t-критерій Стьюдента, U-критерій Манна-Уітні. Результати – після проведення першого обстеження за опитувальником Manchester-Oxfordfootquestionnaire найкращі бали встановлено в «Зупинка і відпочинок через біль», «Уникнення жорстких/грубих поверхонь», а найгірші – у пунктах «Біль у стопі/гомілковостопному суглобі», «Ввечері біль зростає». Загальний бал опитувальника Manchester-Oxford footquestionnaireу (чи MOXFQ-індекс), відповідно до результатів завершальної оцінки, також мав достовірну (р<0,01) позитивну динаміку в обстежених групах пацієнтів (табл. 5,0). Окрім того, проведений статистичний аналіз виявив значущу відмінність (р<0,01) між групами на користь ОГ за результатами завершального анкетування. Бал за шкалою болю залишився найвищим серед усіх груп як до, так і після проведення реабілітаційного втручання, а оцінка за шкалою соціальної функціональності мала найкращі результати в обох групах. Висновки. У подальшому розширенні дослідження на клінічних базах із метою оцінки ефективності застосування традиційних засобів і методів та сучасних технологій фізичної реабілітації для відновлення здоров’я військовослужбовців із наслідками вогнепальних переломів кісток гомілки. The article contains the results of the analysis of the indicators of gait among the contingent of military personnel, participants of the ATO with the effects of gunshot fractures of the leg bones. Study location: Ukrainian State Medical and Social Center of War Veterans, Tsybli. Objective: to obtain data on the features of the effects of shin bone fractures on foot function, motor activity and quality of life of soldiers with the effects of gunshot tibia fractures. Methods of the research – content analysis of medical documents, ten-meter walking test and quality of life assessment by the questionnaire, applied by Statistica 7,0. and IBM SPSS Statistics 21, Student’s t-criterion, Man-Whitney U-criterion. Results. After conducting the first survey on the Manchester-Oxford foot questionnaire, the best marks are set to Stop and Rest From Pain, «Avoidance of Hard / Coarse Surfaces», and the worst in points «Pain in the Foot / Ankle», «In the Evening, the Pain Rises». The overall score of the Manchester- Oxford foot questionnaire (or MOXFQ-index), according to the final assessment, also had significant (p <0,01) positive dynamics in the examined patient groups (Table 5,0). In addition, the performed statistical analysis revealed significant difference (p <0,01) between groups in favor of CO due to the results of the final questionnaire. The pain score scale remained the highest among all groups before and after the rehabilitation intervention, and the score on the social functionality scale had the best results in both groups. Conclusions. In the future, the expansion of the research at clinical sites in order to assess the effectiveness of the use of traditional means and methods and modern technologies of physical rehabilitation to restore the health of military personnel with the effects of firearms fractures of the shin bones.
Characteristics of the State of Motor Activity of Military Personnel with the Effects of Gunshot Fractures of the Lower Leg Bones
Keywords: фізична реабілітація; військовослужбовці; переломи кісток гомілки; physical rehabilitation; military personnel; fractures of the shin bones