Антропометричні предиктори у моделюванні та прогнозуванні швидкісних результатів бігунів-спринтерів - Дударчук, Олег Станіславович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена потребою переходу від описового аналізу морфологічних показників до побудови формалізованих статистичних моделей, здатних кількісно оцінювати вплив антропометрії на результати бігу на короткі дистанції. На основі ретроспективного аналізу відкритих офіційних джерел сформовано репрезентативну вибірку антропометричних показників і змагальних результатів провідних українських та світових спринтерів. Установлено статистично значущі зв’язки між окремими антропометричними показниками (зростом, масою тіла, їх співвідношеннями) та швидкісними результатами на дистанціях 100, 200 і 400 м. Розроблено моделі прогнозування часу бігу на основі антропометричних предикторів, що дозволяють кількісно оцінювати потенціал спортсменів і визначати морфологічно оптимальні профілі для різних спринтерських дистанцій. Отримані результати підтверджують, що антропометрія виступає відносно стабільною основою для довгострокового прогнозування результативності у спринті. Практичне значення роботи полягає у можливості використання розроблених моделей у тренерській та аналітичній діяльності для науково обґрунтованого відбору бігунів-спринтерів, індивідуалізації тренувального процесу, моніторингу відповідності морфологічних показників вимогам обраної дистанції та прогнозування змагальних результатів.
Keywords: бігуни-спринтери; антропометричні предиктори; моделювання; прогнозування; швидкісна результативність