Урбанізаційні процеси в Україні в другій половині ХІХ – першій половині ХХ ст. - Денисюк, Василь Іванович (My University, 2020)
Дисципліна «Урбанізаційні процеси в Україні в др. пол. ХІХ – перш. пол. ХХ ст.» спрямована на вивчення студентами урбанізаційних процесів в Україні, зокрема таких її аспектів, як джерела та теоретико-методологічна основа, соціально-демографічні зміни, інфраструктура, планування та розбудова міст, регіональна та хронологічна специфіка розвитку урбанізаційних процесів означеного періоду. Під час вивчення дисципліни студенти, окрім іншого, матимуть змогу розглянути детальніше проблеми впливу Великих реформ у Російській імперії на зміни в укладі міст України кінця ХІХ – поч. ХХ ст.; особливостей малих містечок на Правобережній Україні; специфіки розвитку міст Західної та Південної України, зокрема Катеринославської губернії – найбільш «промислової» губернії; забудови міст, міської культуру, етносоціального складу жителів міста та ін.
Keywords: урбанізація; друга половина ХІХ ст.; початок ХХ ст.; освітлення; каналізація; водопровід; соціальна структура; місто; інфраструктура