Вплив віку початку систематичних навчальних занять на показники зовнішнього дихання школярів - Швайко, Світлана; Дмитроца, Олена; Коржик, Ольга; Shvayko, Svitlana; Dmytrotsa, Olena; Korzhyk, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Вивчено особливості інтегральних показників системи зовнішнього дихання в школярів середнього та старшого шкільного віку залежно від початку систематичного навчання. Підлітки-семирічки більшою мірою характеризувалися зниженням фЖЄЛ та індексу Тіффно, шестирічки – зниженням ЖЄЛ. Належні значення МОШ 25 % і МОШ 50 % зафіксовано у семирічок. Серед старшокласників-шестирічок відмічено вищий відсо¬ток осіб із різким зниженням фЖЄЛ та індексу Тіффно. Фактичні величини МОШ 25 % відповідали належним або були підвищені (МОШ 50 %) у більшої кількості юнаків-шестирічок. The aim of the work is to investigate peculia¬rities of external respiration indicators among schoolchildren of middle age (12−13) and senior school age (15−17) depending on the beginning of systematic training. The study was conducted among 40 pupils of adolescents (12−13) and youths (15−17), healthy, right-handed. The method of pneumatic tachometry was used for this functional state. The main integral indicators were analyzed. According to the investigation the following results were: adolescences who started training from 7 years the higher percentage of pupils were with sharp reducing of lungs life capacity and Tiffno’s index. In the group where pupils started training from 6 years – the sharp reducing of lungs life capacity was shown.
Impact of the Age Beginning of Systematic Training Lesson on External Respiration Indicators Among Schoolchildren
Keywords: дихальна система; інтегральні показники зовнішнього дихання; школярі, котрі розпочали навчання із шести і семи років; respiratory system; integral indicators of external respiration; schoolchildren who started training from 6 and 7 years