Концертна діяльність у фаховій підготовці здобувача вищої освіти на прикладі арт-проєкту НАШЕ РІДНЕ – УКРАЇНСЬКЕ: методика та практика - Шиманський, Петро Йосипович; Коцюрба, Наталія Євгеніївна; Дуда, Світлана Леонідівна (My University, 2023)
Мета статті продиктована характером проблеми збереження культурної спадщини України і полягає у виявленні і подоланні складнощів, що виникають у процесі підготовки, організації та проведення концерту української музики. Методологія. У дослідженні використано такі методи, як культурологічний, музикознавчий, теоретичний, історичний у поєднанні з практичною діяльністю музикантів міста Луцьк. Наукова новизна. Стаття має проблемний, узагальнюючий, оглядовий характер. Вперше під час боротьби з російською агресією було підготовлено, організовано, проведено та висвітлено у пресі благодійний Арт-проєкт на підтримку ЗСУ «Наше рідне – українське», організований членами Волинської обласної організації Національної всеукраїнської музичної спілки. Концерт відбувся в актовій залі Волинського національного університету імені Лесі Українки 24 березня 2023 року. Висновки. Українська культура виділяється на світовому рівні не лише завдяки війні, а через свою унікальну, потужну, багатогранну, живу та виразну природу. Вона вражає своєю внутрішньою силою та красою. Через культурні ініціативи, такі як виставки, фільми, фестивалі, презентації, дискусії, перформанси і театральні постановки, українські митці впроваджують наші культурні, ідеологічні та політичні наративи в європейському контексті і забезпечують постійний інтерес західного суспільства до конфлікту. Установи культури продовжують збирати фінансові ресурси для різних цілей, включаючи підтримку військових, гуманітарну допомогу постраждалим внаслідок війни, реконструкцію шкіл і лікарень, а також забезпечення мистецької та культурної інфраструктури. Завдяки сфері культури ми розповідаємо всьому світові про події, що відбуваються, включаючи російські злочини та інші аспекти. Культура належить українському народу і відображає нашу ідентичність. Музичне мистецтво є невід’ємною частиною української культури загалом та відіграє важливу роль у боротьбі з російською агресією.
Keywords: арт-проєкт; концерт; концертна діяльність; організація концерту; методика підготовки концерту; 78:378.091.39(072)