Метризація селитебних ландшафтів Волинської області - Ничая, Олександра Олександрівна; Тарасюк, Ніна Адамівна; Nychaia, Oleksandra O.; Tarasiuk, Nina A. (Харківськийй національний університет імені В.Н.Каразіна, 2016)
Відображено результати метризації селитебних ландшафтів Волинської області. Селитебні ландшафти виділяємо як клас антропогенних ландшафтів, забудованих і заселених земель, які характеризуються збільшенням площі у структурі земельних угідь території Волинської області. Дослідження проведено на адміністративному мікрорівні з виділенням ключових ділянок (КД) в межах сільських рад Полісся і височинної території: КД-1–КД-3 (Полісся) та КД-4–Кд-6 (Волинська височина). Опрацювання фондових матеріалів за допомогою ГІС-технологій в поєднанні з сучасними ІТ-програмами дозволило проаналізувати співвідношення площ та структури використання селитебно-забудованих земель за допомогою матрично- го підходу. В результаті аналізу матриці встановлено не тільки значні територіальні відмінності у співвідношенні частки селитебно-забудованих земель, але й у структурі їх використання. Кількісну оцінку й аналіз динаміки рисунка селитебного ландшафту здійснено з використанням метричних підходів. Визначено коефіцієнт розсіченості ландшафтного контуру, індекс кругоподібності. Встановлено, що територія Волинської височини характеризується вищими показниками розсіченості контуру селитебних ландшафтів, ніж на території Полісся, що пояснюється більш строкатішим ландшафтним рисунком та структурованою схемою забудови.

The article presents the results of Volyn region’s inhabited landscapes metrization. As a result of Volyn available land structure analysis, the anthropogenic landscape class was singled out – built-up area that is an inhabited landscape itself, characterized as one of the most dynamically growing. The research work was carried out at the administrative microlevel with singling out key areas. The keys for Volyn region were chosen within the bounds of the local councils. Processing of fund data (including Zem-6 certificate, topographical maps of different time segments) by means of GIS-tecnologies combined with modern IT-programmes let us analyse the correlation of area and structure of inhabited built-up landscapes usage with matrix approach. As a result of matrix analysis both territorial and structural differences in correlation of inhabited built-up share in Volyn region were found out. Quantitative assessment and dynamics analysis of inhabited landscape pattern which is characterized by distinguished boundaries were carried out by means of metric approach. Landscape contour division coeffi-cient, circular index was defined.
Metrization of the inhabited landscapes of Volyn Region
Keywords: забудовані землі; природокористування; селитебно-забудовані землі; матричний підхід; рисунок ландшафту; метризація селитебних ландшафтів; коефіцієнт розсіченості; індекс кругоподібності; pattern of the landscape; metrization of the inhabited landscapes; builtup area; inhabited builup landscapes; contour division