To the problems of economic essence of the strategic management accounting - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О. (Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського, 2016)
In the article considered the essence of strategic manage- ment accounting, investigated and analyzed the basic scientific approaches to the definition of «strategic management account- ing», classified approaches to the definition of the term. The basic principles and objectives of strategic management accounting are determined. Theoretical foundations of the strategic calculation that combine some kind of concept of its subject and methods of display objects, features, principles of accounting system are defined. Overview the existing concept of the place and role of strategic management accounting information to ensure profitable operation of business entities, taking into account external factors in an unstable macroeconomic environment. У статті розглянуто економічну сутність стратегічного управлінського обліку, досліджено та проаналізовано основні підходи науковців до визначення поняття «стратегічний управлінський облік», класифіковано підходи до визначення цього поняття. Виокремлено основні принципи та завдання стратегічного управлінського обліку. Визначено теоретичні основи стратегічного обліку, які поєднують у своєму складі поняття про його предмет та способи відображення об’єктів, функцій, принципи системи організації обліку. Узагальнено існуючі концепції щодо місця та ролі стратегічного управлінського обліку в інформаційному забезпеченні прибуткового функціонування суб'єктів господарювання в умовах нестабільного макроекономічного середовища. В статье рассмотрена экономическая сущность стратегического управленческого учета, исследованы и проанализированы основные подходы ученых к определению понятия «стратегический управленческий учет», классифицированы подходы к определению этого понятия. Выделены основные принципы и задачи стратегического управленческого учета. Определены теоретические основы стратегического учета, которые сочетают в своем составе понятия о его предмете и способы отображения объектов, функций, принципы системы организации учета. Обобщены существующие концепции относительно места и роли стратегического управленческого учета в информационном обеспечении прибыльного функционирования субъектов хозяйствования в условиях нестабильной макроэкономической среды.
До проблематики економічної сутності стратегічного управлінського обліку
Keywords: strategic management accounting; strategic management; management decisions; competitiveness; information; principles of strategic management accounting; стратегічний управлінський облік; стратегічне управління; управлінські рішення; конкурентоспроможніст; інформаційне забезпечення; принципи стратегічного управлінського обліку; стратегический управленческий учет; стратегическое управление; управленческие решения; конкурентоспособность; информационное обеспечение; принципы стратегического управленческого учета