Ефективність технології корекції порушень біомеханічних властивостей стопи спортсменів на етапі початкової підготовки з використанням засобів фізичної реабілітації - Самойлюк, Оксана; Випасняк, Ігор; Samoyliuk, Oksana; Vypasnyak, Ihor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Серед різних патологій нижніх кінцівок людини найрозповсюдженішими є порушення рухової функції стопи. Багатьма дослідниками встановлено, що нефіксовані порушення стопи дітей із часом можуть призвести до серйозних змін в усьому організмі та стати причиною виникнення патології. Проблема порушень біомеханічних властивостей стопи спортсменів постала в епіцентрі наукового зацікавлення вчених ще наприкінці ХХ ст. Мета дослідження – вивчити зміни опорно-ресорних особливостей стопи юних спортсменів під впливом засобів та методів технології корекції порушень біомеханічних властивостей стопи спортсменів на етапі початкової підготовки з використанням засобів фізичної реабілітації, спрямованої на відновлення статолокомоторної функції. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково- методичної літератури, антропометрія, плантографія, подометрія, відеометрія та методи математичної статистики. Установлено, що в 9-річних футболістів упродовж експерименту висота склепінь зросла – на 10,85 %, а у 8-річних баскетболістів – на 15,01 %. Дослідження показало, що в хлопчиків девʼяти років, які займаються футболом, прирости кута альфа й бета виявилися співвіднесеними та становили 11,6 % (2,260) та 10,7 % (2,600) відповідно. Відтак середньогрупове значення кута гама наблизилося до норми й становило 131,300, що на 3,57 % (4,860) менше, порівняно з початком експерименту. Водночас у хлопчиків восьми років, які займаються баскетболом, прирости кутових характеристик відбувалися нерівномірно. Кут альфа зростав більш пришвидшеними темпами, ніж бета. Значення кута альфа зросло на 20,27 % (3,640), що майже вдвічі більше, ніж приріст кута бета, що дорівнював 11,74 % (3,030). Натомість зменшення кута гама наприкінці експерименту в них становило 4,90 % (6,670). Після експерименту частка хлопчиків, які займаються футболом, із нормальною стопою збільшилася на 29,17 %. Такий приріст зумовило скорочення часток хлопчиків зі сплощеною стопою, яка становила 45,83 %. Крім того, до 4,17 % зменшилася частка спортсменів із плоскостопістю, що на 16,67 %, порівняно з попереднім етапом експерименту. Частка хлопчиків, котрі займаються баскетболом, із нормальною стопою зросла на 21,05 % і на завершальному етапі експерименту дорівнювала 47,37 %. Перспективи подальших досліджень передбачають удосконалення технології фізичної реабілітації хлопчиків дошкільного віку з плоскостопістю із застосуванням інформаційних технологій.Topicality. Among the various pathologies of the lower limbs of a person, the most common are violations of the motor function of the foot. Many researchers have found that non-fixed disorders of the foot of children over time can lead to serious changes in the whole body and cause pathology. The problem of violations of the biomechanical properties of the foot of athletes arose at the epicenter of the scientific interest of scientists at the end of the 20th century. Objective of the study is to study the changes in the support-spring characteristics of the foot of young athletes under the influence of means and methods of technology for correcting violations of the biomechanical properties of the foot of athletes at the stage of initial training, using physical rehabilitation means aimed at restoring statolomotor function. Research methods: analysis and generalization of scientific and methodical literature data, anthropometry, plantography, podometry, videometry and methods of mathematical statistics. methods of mathematical statistics. It was found that in 9-year-old football players during the experiment, the height of the arches increased by 10,85 %, and in 8-year-old basketball players by 15,01 %. The study showed that in 9-year-old boys who play football, the gains in the angle alpha and beta were correlated and amounted to 11,6 % (2,260) and 10,7 % (2,600), respectively. Therefore, the average group value of the gamma angle approached the norm and amounted to 131,300, which is 3, 57 % (4,860) less compared to the beginning of the experiment. At the same time, in 8-year-old boys playing basketball, the increase in angular characteristics was uneven. The alpha angle increased at a faster rate than the beta. The alpha value increased by 20,27 % (3,640), which is almost double the increase in the beta angle, which was 11,74 % (3,030). Against the background of a decrease in the gamma angle at the end of the experiment, they had 4,90 % (6,670). After the experiment, the proportion of boys playing football with normal feet increased by 29,17 %. This increase led to a decrease in the proportion of boys with flattened feet, which amounted to 45,83 %. In addition, the proportion of athletes with flat feet decreased to 4,17 %, which is 16,67 % compared to the previous stage of the experiment. The proportion of boys playing basketball with normal feet increased by 21,05 % and at the final stage of the experiment was 47,37 %. Prospects for further research include the improvement of the technology of physical rehabilitation of preschool boys with flat feet using information technologies
The Effectiveness of the Technology for the Violations Correction of the Foot Biomechanical Properties of Athletes at the Stage of Initial Training, Using the Means of Physical Rehabilitation
Keywords: стопа; юні спортсмени; біомеханічні властивості; порушення; опорно-руховий апарат; діагностика; foot; young athletes; biomechanical properties; disorders; musculoskeletal system; diagnostics