ВПРОВАДЖЕННЯ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПОЗАНАВЧАЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ПІДЛІТКІВ - Волошин, Олена (My University, 2025)
Мета. У статті розглядається питання впровадження ігрових технологій в простір закладу освіти як засіб формування та розвитку емоційного інтелекту у підлітків. Підкреслено значущість позанавчальної діяльності як невід’ємної частини освітнього процесу, що має великий потенціал для формування емоційної компетентності молоді. Методи. Для досягнення мети було застосовано теоретичний аналіз, порівняння, систематизацію та узагальнення наукової літератури з досліджуваної проблеми, здійснено рефлексію власного психолого-педагогічного досвіду, що дозволило висвітлити малодосліджені аспекти проблеми та сформулювати обґрунтовані висновки. Результати. На сучасному етапі розвитку суспільства на ринку праці зростає попит на фахівців, які володіють не лише академічними знаннями, але й комплексом «м’яких навичок». До них належать комунікативна компетентність, лідерські якості, емоційний інтелект, здатність до командної роботи, адаптивність та креативність. Враховуючи ці трансформації, перед закладами освіти постає завдання інтеграції розвитку зазначених навичок в освітній процес, що актуалізує роль позанавчальної роботи як його невід'ємного елемента. Розкрито понятійно-категоріальний апарат дослідження, охарактеризовано терміни «емоційний інтелект», «гра», «підлітковий вік». Розглянуто основні моделі та підходи до вивчення емоційного інтелекту. Обґрунтовано необхідність упровадження апробованих програм з розвитку емоційної компетентності в закладах освіти та необхідність розробляти, тестувати, запроваджувати нові технології розвитку емоційного інтелекту. Визначено ігрову діяльність як незамінний інструмент формування емоційних навичок, оскільки саме через неформальність взаємодії під час гри у підлітків є можливість набути соціальні навички, комунікативні вміння, розвинути емоційний інтелект, сформувати навичку прийняття рішень та життєстійкість. Представлено авторську ігрову технологію «Команда», яка використовує природну схильність підлітків до гри для формування та розвитку ключових компонентів емоційного інтелекту (самосвідомості, саморегуляції, емпатії та соціальних навичок) через інтерактивну командну взаємодію, співпрацю та досвід спільного вирішення завдань. Висновки. Підсумовано, що розвиток емоційного інтелекту у підлітків є одним із ключових аспектів сучасної освітньої системи, який сприяє загальному благополуччю молоді та успіху в житті.

Purpose. This article examines the issue of implementing gaming technologies in the educational institution environment as a means of forming and developing emotional intelligence in adolescents. The significance of extracurricular activities is emphasized as an integral part of the educational process, which holds great potential for shaping the emotional competence of youth. Methods. To achieve this purpose, theoretical analysis, comparison, systematization, and generalization of scientific literature on the research problem were applied. A reflection of the author's own psychological and pedagogical experience was conducted, which allowed for highlighting under-researched aspects of the problem and formulating substantiated conclusions. Results. At the current stage of social development, the labor market has an increasing demand for specialists who possess not only academic knowledge but also a complex of soft skills. These include communicative competence, leadership qualities, emotional intelligence, the ability to work in a team, adaptability, and creativity. Considering these transformations, educational institutions face the task of integrating the development of these skills into the educational process, which actualizes the role of extracurricular work as its indispensable element. The conceptual and categorical apparatus of the study is disclosed, and the terms "emotional intelligence," "game," and "adolescence" are characterized. The main models and approaches to the study of emotional intelligence are considered. The necessity of implementing approved programs for the development of emotional competence in educational institutions is substantiated, as well as the need to develop, test, and introduce new technologies for emotional intelligence development. Gaming activity is defined as an indispensable tool for forming emotional skills, as the informality of interaction during play provides adolescents with the opportunity to acquire social skills, communication abilities, develop emotional intelligence, and build decision-making skills and resilience. The author's original gaming technology "Team" is presented, which uses adolescents' natural inclination for play to form and develop key components of emotional intelligence (self-awareness, self-regulation, empathy, and social skills) through interactive team interaction, cooperation, and the experience of joint problem-solving. Conclusions. It is summarized that the development of emotional intelligence in adolescents is one of the key aspects of the modern educational system, contributing to the overall well-being of youth and success in life.
Implementation of gaming technologies in extracurricular activities of an educational institution as a means of developing emotional intelligence in adolescents
Keywords: емоційний інтелект; гра; підліток; заклад освіти; освітній простір; м’які навички; 159.942: 37.032