Психологічні особливості стресостійкості у медичних працівників - Денеко, Олена Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У даній роботі розглядається проблема стресостійкості медичних працівників, яка є актуальною через високий рівень стресу в їхній професійній діяльності. Стресостійкість можна розглядати як самооцінку власних можливостей щодо подолання екстремальних ситуацій, що спирається на внутрішні ресурси та потенціал особистості. Якість реакцій на складні життєві ситуації залежить від ступеня самоактуалізації особистості: чим вищий рівень розвитку особистості, тим ефективніше вона справляється з труднощами.Емпіричне дослідження психологічних особливостей стресостійкості у медичних працівників проводилося на базі медичного центру Медикал Плюс. Професійне вигорання здатне негативно впливати на мотивацію: напружена робота поступово перетворюється на формальне виконання обов’язків, що супроводжується апатією та навіть негативним ставленням до професійної діяльності, яка обмежується необхідним мінімумом. Часто саме «трудоголізм» та інтенсивне залучення до професії сприяють розвитку симптомів вигорання. Співробітники, які тривалий час зазнають професійного стресу, часто відчувають внутрішній когнітивний дисонанс: чим більше людина перевантажена роботою, тим сильніше вона уникає усвідомлення почуттів і думок, пов’язаних із внутрішнім «вигоранням». Метою дослідження є визначення психологічних особливостей стресостійкості та розробка тренінгу для медичних працівників з метою зниження тривожності. У дослідженні використовувалися методи опитування та статистичного аналізу. Результати показали, що більшість медичних працівників мають низький рівень стресостійкості, що негативно впливає на їхню професійну діяльність. У підсумку, розроблений у третьому розділі тренінг «Вчимося керувати собою» включає методи релаксації та формування позитивної світоглядної позиції, що сприяє покращенню психоемоційного стану учасників.
Keywords: стрес; стресостійкість; професійна діяльність; медичні працівники; професійне вигорання