Геоінформаційні методи визначення географічних центрів територій адміністративних утворень на прикладі Волинської області - Шеремета, Валентин Валентинович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено проблему неоднозначності поняття "географічний центр" та проаналізовано вплив конфігурації території на результати його визначення. На прикладі Волинської області та її чотирьох адміністративних районів (Володимирського, Камінь-Каширського, Ковельського, Луцького) було проведено порівняльний аналіз шести геоінформаційних методів розрахунку центрів: центроїда, центру обмежуючого прямокутника, центру мінімального орієнтованого прямокутника, центру мінімального описуючого кола, центру опуклої оболонки та полюса недоступності. За допомогою інструментарію ГІС QGIS було розраховано координати центрів та проведено кількісний аналіз їх просторової дисперсії. Встановлено, що для територій зі складною, видовженою формою (Камінь-Каширський, Ковельський райони) розбіжність між центрами є максимальною, що підтверджує висунуту гіпотезу. Водночас спростовано гіпотезу про те, що для компактних територій центри будуть збігатися: Луцький район, маючи найвищий індекс компактності, продемонстрував найбільшу варіативність результатів (до 26,5 км), що вказує на обмеженість традиційних індексів форми.
Keywords: географічний центр; геоінформаційні системи; QGIS; центроїд; полюс недоступності; Волинська область; просторовий аналіз; конфігурація території; мінімальні обмежуючі геометрії