Структура простого речення: особливості вивчення у закладах загальної середньої освіти (на матеріалі творчості письменників Волині) - Постолюк, Уляна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Актуальність теми зумовлена проблематикою ефективного вивчення простого речення з урахуванням принципів компетентнісно орієнтованого навчання. Особливу увагу приділено використанню творів письменників Волині, як засобу активізації пізнавальної діяльності учнів та формування зацікавлення художньою літературою, що є важливими чинниками у процесі становлення мовної особистості. Такий підхід не лише сприяє глибшому розумінню синтаксичних явищ, а й забезпечує інтеграцію мовної та літературної освіти, що відповідає сучасним освітнім тенденціям. У магістерській роботі проаналізовано особливості структури різнотипних простих реченнєвих конструкцій. Основну увагу спрямовано на розмежування двоскладних / односкладних конструкцій, повних / неповних речень, поширених / непоширених конструкцій та виявлення проблемних питань, які учні не розуміють. Розроблено систему завдань, яку рекомендовано використати під час вивчення різнотипних простих речень у закладах загальної середньої освіти.
Keywords: синтаксис; просте речення; синтаксичні зв’язки; семантико-синтаксичні відношення; реченнєва конструкція; заклад загальної середньої освіти; інноваційні методи