Співвідношення диктумних і модусних форм називного та кличного відмінків у сучасній українській літературній мові - Костусяк, Наталія Миколаївна (Донецький національний університет, 2014)
У статті визначено класифікаційні засади вивчення диктуму й модусу в сучасному мовознавстві; з’ясовано диференційні ознаки називного та кличного відмінків як засобів експлікації диктумного значення речення, окреслено систему їхньої ядерної спеціалізації; указано на ієрархічні стосунки аналізованих відмінкових форм, зокрема обґрунтовано центральність грамеми називного та периферійність кличного; на основі сучасних функційних теорій, спрямованих на розгляд синтаксичних одиниць у зв’язку з комунікативним процесом і на суб’єктивний фактор, схарактеризовано модусні параметри називного та кличного відмінків.
Keywords: диктум; модус; називний відмінок; кличний відмінок; формально-синтаксичні зв’язки; семантико-синтаксичні відношення; підмет; суб’єкт; тема; рема