Профілактика повторних травм у спорті - Валецький, Юрій; Валецька, Руслана; Петрик, Омелян; Valets'kij, Y.; Valets'ka, R.; Petryk, E. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Питання профілактики й лікування травм і захворювань опорно-рухового апарату в спортсменів завжди залишаються в центрі уваги фахівців Із фізичним навантаженням зростають вимоги до організму спортсмена, особливо до опорно-рухового апарату, що позначається збільшенням ризику травмування Завдання дослідження – сформулювати основні принципи реабілітації, які дають змогу спортсменам приступити до тренувань у найкоротші строки без утрати здоров’я. Для профілактики повторних травм у спорті сформульовано основні принципи реабілітації, які дають змогу спортсменам приступити до тренувань у найкоротші строки без утрати здоров’я: терміновості, етапності, комплексності й систематичності, суворої індивідуалізації, дозованості. Показником ефективності реабілітаційних заходів є відновлення високого рівня фізичних і морально-вольових якостей спортсмена, що, як правило, знаходить своє відображення в складних екстремальних умовах загальної діяльності. Question of prophylaxis and treatment of traumas and illnesses of locomotive apparatus among athletes is always topical problem for sport specialists. Together with physical load demands for athlet’s organism are also raising especially for locomotive apparatus that is marked by raising of traumatizing risk. Aim of the research is to mark the main principles of rehabilitation that let athletes start trainings in short terms without losing health. For prophylaxis of recurring traumas in sport the main principles of rehabilitation that give possibilities to athletes to start trainings in shortest terms without losing health, urgency, staging, complexity, systematicness, strict individualization, dosing are presented. The indicator of effectiveness of rehabilitational activities is restoration of high level of physical and moral qualities of an athlete that usually finds its reflextion in complex extreme conditions of general activity.
Prophylaxis of Recurring Traumas in Sport
Keywords: травматологічні ушкодження; терміновість; етапність; комплексність; систематичність; сувора індивідуалізація; дозованість; traumatic injuries; urgency; staging; complexity; systematicness; stict individualization; dozing