Professional ethics of accountant, auditor and taxpayer as a factor of forming public opinion - Kulynych, Myroslava; Skoruk, Olena; Safarova, Anna (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
The article describes the features of professional ethics of accountants, auditors and tax officers as an important condition for achieving the better productivity. The essence of the concept of professional ethics is stated. Professional ethics is a code of rules that determine the behavior of a specialist in the performance of professional duties and guarantee compliance with moral norms within the current legislation. The basic principles of ethics of professional accountants are clarified. The algorithm of identification and assessment of threats to the observance of basic principles and application of precautionary measures is determined. It is established that the observance of professional ethics by an accountant, auditor and tax officer is one of the most important factors of clients' trust in the results of their work.

У статті обґрунтовано, що досягнення високого ступеня довіри до результатів облікових процедур, наданих аудиторських послуг, довіри платників податків до держави й закону залежить від розробки та дотримання професійної етики представниками відповідної професійної діяльності. На сьогодні професійна діяльність бухгалтера, аудитора й податківця вимагає особливого контролю та самоконтролю стосовно дотримання етичних норм. Робота бухгалтера пов’язана з підвищеною відповідальністю за результати прийняття рішень та виконаних дій. Щоб заслужити довіру власників та якісно виконувати свої обов’язки, бухгалтер повинен мати високий професійний рівень та добре усвідомлювати моральну відповідальність за всі дії. Особливих моральних та етичних норм повинні дотримуватись у своїй роботі податківці, оскільки від цього буде залежати довіра платників податків до держави, що є інструментом національного добробуту. З’ясовано сутність поняття професійної етики як кодексу правил, що визначають поведінку фахівця в процесі виконання професійних обов’язків та передбачають дотримання ним моральних норм у межах чинного законодавства. Визначено основоположні принципи етики, які встановлюють стандарт поведінки, якої очікують від усіх професійних бухгалтерів. Обґрунтовано алгоритм ідентифікації та оцінювання загроз дотримання основоположних принципів і застосування застережних заходів. Установлено, що дотримання бухгалтером, аудитором та податківцем норм професійної етики – один із найважливіших чинників довіри користувачів до результатів їхньої роботи. Отже, професійна етика – необхідна складова практичної діяльності будь-якого фахівця. Бухгалтерська, аудиторська професії та професія податківця мають свої етичні норми і правила. Дотримання бухгалтером, аудитором та податківцем норм професійної етики є одним із факторів довіри власників бізнесу, потенційних інвесторів, кредиторів до результатів облікових процедур, наданих аудиторських послуг, довіри платників податків до держави і закону.
Професійна етика бухгалтера, аудитора та податківця як чинник формування громадської думки
Keywords: ethics; fundamental principles; professional ethics; ethical behavior; International Code of Ethics for Professional Accountant; 174:657