Сучасні тренди дипломатичної комунікації: «Whatever works» - Карпчук, Наталія Петрівна (My University, 2024)
Дипломатична комунікація – один з найбільш жорстко регульованих видів суспільної комунікації, де обмежувальними чинниками є норми й вимоги дипломатичного етикету й протоколу та століттями напрацьована дипломатична практика. Проте навіть цей інструмент міжнародних відносин зазнає впливу під тиском сучасних нововведень та викликів, які закладають підґрунтя для нових трендів дипломатичної комунікації. Вони жодним чином не заміняють традиційні способи ведення дипломатії, але урізноманітнюють дипломатичну комунікацію й дають змогу досягнути визначених цілей. Дипломатичний протокол та етикет визначає межі нормативної та допустимої поведінки у кожній конкретній ситуації й у конкретній країні. Проте у сучасному світі, де, завдяки соціальним мережам, популярною стала саме неформальна комунікація, навіть лідери держав демонструють певне відхилення від стандартів дипломатичної комунікації. У цій статті ми аналізуємо, як інформаційно-комунікаційні технології сприяють залученню громадян до впливу на дипломатичні переговори (хеш-тег кампанії), як ІКТ формують нові види дипломатичної комунікації (дистанційні дипломатичні переговори, Twiplomacy, Facebook Diplomacy, віртуальні посольства й віртуальні консули) та нові форми репрезентації як дипломатів, лідерів держав, так і самих держав (селфі, блоги). Окрім цього, COVID-19 модифікував норми дипломатичного вітання, а повномасштабна війна РФ проти України спровокували певні зміни у невербальній дипломатичній комунікації, зокрема етикетних вимог зовнішнього вигляду й тональності дипломатичної комунікації. Зокрема, новим для вербальної комунікації стала «наступальна» манера спілкування Посла України в ФРН Андрія Мельника. Стосовно невербальної комунікації, мілітарі стиль Президента Володимира Зеленського привертає увагу, формує певний меседж та навіть провокує наслідування. Поява нових комунікаційних трендів свідчить, що в надзвичайних ситуаціях невизначеності «Whatever works», чи, інакше кажучи, для досягнення цілей – навіть нестандартні для дипломатичної діяльності засоби придатні.
Keywords: дипломатична комунікація; ІКТ; Twiplomacy; соціальні мережі; віртуальне посольство; невербальна комунікація