Особливості формування іміджу України у країнах Балтії - Дорощук, Вікторія Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню особливостей формування міжнародного іміджу України в країнах Балтії (Литві, Латвії та Естонії). Актуальність теми зумовлена сучасними викликами, пов’язаними з російсько-українською війною, і необхідністю зміцнення позитивного сприйняття України на міжнародній арені. У роботі визначено ключові фактори, які впливають на формування іміджу держави, охарактеризовано специфіку міждержавних відносин у регіоні та проаналізовано роль країн Балтії у підтримці України в умовах війни. У першому розділі досліджено теоретико-методологічні засади вивчення міжнародного іміджу держави. Зокрема, розкрито поняття, структуру та складові іміджу, проаналізовано стан вивчення проблематики у науковій літературі та запропоновано методологічний інструментарій для аналізу іміджу України на міжнародній арені. Другий розділ присвячений аналізу особливостей формування іміджу України в країнах Балтії. Розглянуто вплив внутрішньої політики України, двосторонніх відносин із країнами Балтії, а також значення культурної дипломатії, спортивних досягнень і туризму. Окремо акцентовано увагу на негативному впливі російської пропаганди, яка спотворює сприйняття України в регіоні. Третій розділ аналізує зміни іміджу України під час російсько-української війни. Висвітлено реакцію країн Балтії на російську агресію, їхню гуманітарну, фінансову та військову допомогу. Розглянуто візити високопосадовців країн Балтії до України як символічний і практичний вияв підтримки, а також участь добровольців із Литви, Латвії та Естонії у складі Збройних сил України. Четвертий розділ акцентує увагу на основних викликах і перспективах коригування іміджу України. Серед ключових викликів – вплив медіа, геополітичні виклики, економічні труднощі та необхідність проведення реформ. Запропоновано шляхи покращення іміджу, зокрема через активну культурну дипломатію, інформаційні кампанії, розвиток міжнародного співробітництва та зміцнення довіри до України шляхом боротьби з корупцією та забезпечення економічної стабільності.
Keywords: міжнародний імідж; російсько-українська війна; м’яка сила; країни Балтії