Обліково-аналітичне забезпечення експорту - Корнійчук, Анна Ярославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі здійснено дослідження теоретичних положень, обґрунтування практичних рекомендацій щодо обліково-аналітичного забезпечення процесу експорту. У результаті ґрунтовного аналізу праць вітчизняних вчених узагальнено сутнісні характеристики обліково-аналітичного забезпечення досліджуваного питання. Визначено основні завдання обліково-аналітичного забезпечення експорту, а саме: контроль за зберіганням товарно-матеріальних цінностей і валютних засобів; своєчасне надання адміністрації, податковій і статистичній службі інформації про рух товарів, ефективність його використання, про доходи, витрати, фінансові результати, обов`язкові платежі й відрахування; забезпечення своєчасних і правильних розрахунків по зовнішньоторговельних операціях. Здійснено аналіз стану та тенденції розвитку економічного потенціалу досліджуваного підприємства з метою виявлення резервів розвитку експортного потенціалу. У результаті аналізу зовнішнього середовища досліджуваного підприємства визначено, що для іноземного інвестора, який працює в Україні, існують три основні групи ризиків воєнні та безпекові, валютні та фінансові, системні та регуляторні. Іноземні інвестиції (ІІ) у період 2023–2025 років стикаються з подвійним впливом: високий безпековий ризик проти потенціалу відновлення. Визначено основні ризики та виклики для експорту: безпековий ризик; капітальні обмеження; логістичні витрати. Відповідно конкурентними перевагами можуть стати: довіра до якості; (іноземний капітал та європейські стандарти виробництва є значною перевагою при роботі з великими західноукраїнськими та європейськими клієнтами; потенціал повоєнного відновлення: інвестори розглядають Україну як майбутній центр виробництва, оскільки вартість активів (землі, робочої сили) є відносно низькою; фінансова стабільність (наявність потужного материнського підприємства («MAPRO ltd») забезпечує стабільне фінансування (у формі кредитів, внесків у капітал) та сировинне забезпечення, що є критичним в специфіка досліджуваного підприємства як підприємства зі 100 % іноземного інвестування висуває низку унікальних вимог до обліково-аналітичної системи). У контексті наукової новизни знайшло подальшого розвитку трифакторна імітаційна модель прогнозування експортного потенціалу. Практичне значення мають сформовані методичні рекомендації щодо відшкодування ПДВ у процесі експортних операцій. запропонований підхід забезпечує не лише правомірність декларування бюджетного відшкодування, а й гарантує фінансову стабільність експортера шляхом своєчасного повернення коштів з бюджету.
Keywords: обліково-аналітичне забезпечення; експорт; курсові різниці; експортне відшкодування ПДВ; аналіз зовнішнього середовища; аналіз внутрішнього середовища; контрольовані операції