Психологія (Основи психології. Вікова, педагогічна та соціальна психологія) - Коць, Михайло Онисимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Метою курсу «Психологія» («Основи психології», «Вікова, педагогічна та соціальна психологія») є формування у майбутніх педагогів сучасного уявлення про психічні процеси, психічні стани та індивідуально-типологічні особливості особистості та їх вікову динаміку; природу, причини та профілактику конфліктів; психологічну специфіку освітньої діяльності педагога. Завданнями вивчення курсу «Психологія» («Основи психології», «Вікова, педагогічна та соціальна психологія») є теоретична та практична підготовка студентів з питань: - предмета психології як закономірностей розвитку і виявлення психічних явищ у житті та їх механізмів; - розвитку психіки; - виникнення та історичного розвитку людської свідомості; - становлення наукового розуміння психічних явищ; - сутності особистості, її рушійних сил розвитку та ідейної спрямованості; - психології пізнавальної діяльності особистості; - емоційно-вольової сторони діяльності особистості; - індивідуально-психологічних особливостей особистості. - психології навчання і виховання; - патопсихологічної характеристики психічних процесів та патопсихологічного розвитку як фактору девіантної поведінки. Курс також передбачає розвиток й вдосконалення soft skills здобувачів освіти: уміння вирішувати проблеми та приймати рішення, критично мислити, працювати з інформацією, вислухати співрозмовника, працювати в команді, лідирувати.
Keywords: психологія; основи психології; вікова психологія; педагогічна психологгія; соціальна психологія