Місцеві соціальні програми: стан та перспективи - Колосок, Андрій Мирославович; Мельник, Олена Миколаїівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В статті розкрито актуальність розробки та впровадження соціальних програм на рівні територіальних громад, обґрунтовано їхню роль у задоволенні соціальних потреб населення в умовах децентралізації, доведено ефективність локального підходу до надання соціальних послуг та зазначено ключові чинники, що впливають на результативність їх реалізації. Вивчено наукові підходи щодо сутності та значення предмету дослідження, сформовано власне розуміння категорії програма соціального захисту населення ‒ це системно організований комплекс заходів, спрямованих на розв’язання конкретних соціальних проблем вразливих категорій населення, що реалізується у визначений термін з використанням відповідних фінансових, матеріальних, трудових та організаційних ресурсів в межах певної території. Вивчено правове забезпечення формування та реалізації соціальних програм, як на держаному так і місцевому ріні. Досліджено стан виконання державних цільових програм, відмічено затримки в їх реалізації через брак фінансування, за винятком окремих програм спрямованих на підтримку осіб з інвалідністю, дітей-сиріт, ветеранів війни та внутрішньо переміщених осіб. Досліджено наявні соціальні програми Луцької міської територіальної громади, зокрема проаналізовано: Комплексну про-граму соціальної підтримки ветеранів війни та членів їх сімей на 2024–2026 роки; Програму соціального захис-ту населення на 2023–2025 роки; Програму соціальних виплат дітям на 2024–2026 роки; Програма розвитку надання соціальних послуг на 2021–2025 роки; Програму «Громада без Бар’єрів» на 2024–2026 роки; Програму соціальної адаптації осіб з інвалідністю на 2024–2026 роки; Програму забезпечення виконання рішень суду та виконавчих документів на 2024–2026 роки; Програму забезпечення житлом на умовах співфінансування учас-ників АТО/ООС та членів їх сімей на 2021–2025 роки, визначено особливості їх формування та впровадження. Запропоновано напрями підвищення ефективності цільових програм соціального захисту населення: посилен-ня адресності соціальної допомоги, цифровізація та автоматизація процесів розробки та реалізації соціальних програм, орієнтування програм на профілактику соціальних ризиків, децентралізація управління соціальними програмами, удосконалення нормативно-правової бази, здійснення постійного моніторингу та оцінки ефектив-ності соціальних програм, забезпечення міжсекторальної взаємодії та партнерства, дотримання гендерно-чут-ливого підходу у формуванні соціальних програм, залучення громадськості до формування соціальних програм, забезпечення гнучкість соціальних програм до кризових ситуацій. Перспективи подальших досліджень полягають у формуванні практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності місцевих соціальних програм в післявоєнний період.Ключові слова: соціальні програми, соціальний захист, соціальні послуги, територіальна громада.
The article reveals the relevance of the social programmes` developing and implementing at the level of territorial communities, substantiates their role in meeting the social needs of the population in the context of decentralisation, proves the effectiveness of the local approach to the provision of social services and identifies the key factors that affect the effectiveness of their implementation. The author examines scientific approaches to the essence and significance of the subject matter of the study, and forms his own understanding of the category of social protection programme as a systematically organised set of measures aimed at solving specific social problems of vulnerable categories of the population, which is implemented within a certain timeframe using appropriate financial, material, labour and organisational resources within a certain territory. The author studies the legal framework for the formation and implementation of social programmes at both the state and local levels. The state of implementation of state targeted programmes is studied, and delays in their implementation due to lack of funding are noted, with the exception of certain programmes aimed at supporting persons with disabilities, orphans, war veterans and internally displaced persons. The existing social programmes of the Lutsk City Territorial Community were studied and analysed: Comprehensive Programme of Social Support for War Veterans and Their Families for 2024–2026; Social Protection Programme for 2023–2025; Social Benefits for Children Programme for 2024–2026; Social Services Development Programme for 2021–2025; ́Community without Barriers ́ Programme for 2024–2026; Social Adaptation Programme for Persons with Disabilities for 2024–2026; Enforcement of Court Decisions and Executive Documents Programme for 2024–2026; Co-financed Housing Programme for ATO/JFO Participants and Their Families for 2021–2025, and the peculiarities of their formation and implementation are identified. The author suggests ways to improve the effectiveness of targeted social protection programmes: strengthening the targeting of social assistance, digitalisation and automation of the processes of developing and implementing social programmes, focusing programmes on the prevention of social risks, decentralisation of social programme management, improvement of the regulatory framework, continuous monitoring and evaluation of the effectiveness of social programmes, ensuring intersectoral cooperation and partnership, and adherence to a gender-sensitive approach in the formulation of social programmes, public involvement in the development of social programmes, ensuring the flexibility of social programmes in crisis situations.Prospects for further research are to develop practical recommendations for improving the effectiveness of local social programmes in the post-war period.Key words: social programmes, social protection, social services, territorial community
Keywords: соціальні програми; соціальний захист; соціальні послуги; територіальна громада; 364:352.075(477)