Методологічне обґрунтування дослідження гідроекологічного стану озер - Фесюк, Василь Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Гідроекологічний стан водойми – це комплексна оцінка якості води та екологічних умов у ній. Дослідження його включає такі аспекти: 1. Аналіз хімічного складу води, у тому числі вмісту кисню, біогенних речовин, органічних сполук, важких металів, нафтопродуктів та інших забруднювачів. 2. Вивчення видового складу та кількості фіто- та зоопланктону, зообентосу, риб, а також вищих водних рослин. 3. Використання тест-організмів для оцінки токсичності та якості води. 4. Визначення сапробності та трофічного статусу водойми. 5. Оцінка ступеня евтрофікації водойми та її трофічного статусу. 6. Виявлення зон забруднення та екологічного ризику. 7. Розробка заходів поліпшення стану водойми. Існують різні підходи до класифікації озер за їх гідроекологічним станом. Найбільш поширені серед них класифікації за індексом сапробності, трофічним статусом, токсичністю, інтегральним екологічним індексом (ІЕІ), рівнем забруднення, біорізноманіттям та ступенем стійкості екосистеми . Дослідження гідроекологічного стану озера є важливим, оскільки надання комплексної інформації про його гідрологічні та екологічні аспекти дає піжстави зрозуміти стан водойми та визначити можливі впливи на екосистему. Методологія дослідження базується на: 1. Чіткому визначенні мети дослідження та постановці конкретних завдань. 2. Виборі методів для вимірювань гідрологічних та екологічних параметрів. 3. Системному та інтегрованому підході. 4. Виборі зон і періоду дослідження. 5. Моніторингу та збору даних. 6. Статистичному та математичному аналізі. 7. Оцінці впливу та розробці рекомендацій.
Keywords: дослідження гідроекологічного стану озер; 911.5:502.13:502.51(285):556.55