Правове регулювання діяльності прокуратури у сфері охорони довкілля: еволюція та сьогодення - Фідря, Юлія Олександрівна (My University, 2025)
У статті досліджується діяльність органів прокуратури України у сфері охорони довкілля, зокрема в умовах воєнного стану. Проаналізовано законодавче закріплення повноважень прокуратури в цій сфері, починаючи з перших нормативно-правових актів незалежної України, що передбачали нагляд за додержанням екологічного законодавства та створення спеціалізованих природоохоронних прокуратур. Розглянуто ключові етапи реформування прокуратури, охоплюючи ліквідацію природоохоронних прокуратур 2014 року та створення Спеціалізованої екологічної прокуратури 2021 року. Висвітлено сучасний стан прокурорської діяльності у сфері охорони довкілля, її результати й основні проблеми, пов’язані з розслідуванням кримінальних правопорушень проти довкілля. Підкреслено потребу в нормативному врегулюванні організації та діяльності прокурорів різних рівнів у сфері охорони довкілля, конкретизації та розмежування їхніх повноважень під час виконання функцій прокуратури, а відтак і закріплення їхньої спеціалізації.
Keywords: Спеціалізована екологічна прокуратура; екологічна безпека; кримінальні правопорушення проти довкілля; охорона довкілля; воєнний стан; реформування прокуратури; 349.6:347.963