Жовчнокислотний спектр жовчі самців щурів при дії L-цистеїну - Левадянська, Юлія; Решетнік, Євдокія; Весельський, Станіслав; Янчук, Петро; Levadianska, Yliya; Reshetnik, Evdokiya; Veselsky, Stanislav; Yanchuk, Petro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У гострих дослідах на щурах-самцях показано, що введення L-цистеїну (20 мг/кг, внутрішньопортально) зменшує вміст глікокон’югатів та вільних жовчних кислот і збільшує концентрацію таурокон’югатів у жовчі. Припускається, що екзогенне надходження амінокислоти створило умови для більш ефективного синтезу таурину із залученням його до реакцій кон’югації, однак зумовило Н2S-опосередкований пригнічувальний ефект на кисеньзалежні процеси при синтезі та транслокації окремих фракцій жовчних кислот через мембрани гепатоцитів.In acute experiments on laboratory male rats it was shown that after intraportal administration of L-cysteine in a dose of 20 mg per kg, the content of glycoconjugated bile acids and free bile acids in bile decreased. But the concentration of tauroconjugated bile acids in rat’s bile increased. Based on the obtained results, it is assumed that the exogenous intake of the amino acid has created the conditions for more efficient synthesis of taurine and, accordingly, its involvement in the process of conjugation with bile acids. However, a drop in the concentrations of other fractions of the cholates may indicate an H2S-mediated inhibitory effect of L-cysteine on oxygen-dependent processes such as the synthesis of bile acids and their conjugation with glycine.
Spectrum of Bile Acids in the Bile of Male rats After the Administration of L-cysteine.
Keywords: L-цистеїн; сірководень; печінка; жовч; таурокон’юговані жовчні кислоти; L-cysteine; hydrogen sulphide; liver; bile; tauroconjugated bile acids