Специфіка вербальної репрезентації маніпулятивних технологій у сучасному рекламному дискурсі - Дудечко, Лілія В.; Dudechko, L. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто репрезентацію функції мови як засобу маніпуляції свідомістю в рекламному тексті. Проаналізовано специфіку застосування маніпулятивних стратегій і тактик, їхньої ефективності в сучасному рекламному дискурсі. Зосереджено увагу на проблемі дефініції поняття «маніпуляція», його структурі, ознаках, різновидах. З’ясовано функціонування маніпулятивних технологій на рівні вербальних і невербальних складників рекламного повідомлення. Окремо досліджено ефективність структурно-граматичних параметрів слогану як ключової фрази рекламного повідомлення. Representation of the language function as a mean of manipulation by mind in the advertising text is discerned in this paper. The spesify of application of manipulatory strategies and tactics is sifted. The attention is focused on the problem of concept "manipulation" definition, its structure, characteristics, variety. The functioning of manipulatory technologies on the level of verbal and non verbal constituents of the advertising text such as a title, text , name slug, strapline, representation, speech etc. is ascertained. The effectiveness of the structural and grammatical specialities of the strapline as a key-note phrase in the advertising text is separately examined.
Specificity of verbal representation manipulation technology in today's advertising discourse
Keywords: маніпуляція; manipulation; маніпулятивні стратегії і тактики; manipulatory strategies and tactics; заголовок; title; рекламний текст; advertising text; слоган; strapline