Theoretical and Empirical Analysis of the Phenomenon of Adolescents’ Anxiety in Penal Institutions of Ukraine - Mudrak, I.; Мудрак, І. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
This paper analyzes the psychological characteristics of the display of anxiety by teenagers serving punishment in penal institutions. Reveals the influence of variety's deprivation, which is a negative factor that imposes a significant imprint on the functioning of adolescent colonists’ psycho-emotional sphere and their entire vital activities. The results of the factor analysis are given, they include a comparison of the results of children enrolled in the school of penitentiary institutions and their peers from the full family enrolled in regular school The basic line of resocialization of adolescent colonists is proposed. Стаття присвячена аналізу психологічних характеристик прояву тривожності у підлітків, які відбувають покарання у виправних установах. Розкрито вплив позбавлення різноманітності, яке є негативним фактором, що накладає істотний відбиток на функціонування психоемоційної сфери підлітків у колоніях і на всю їхню життєдіяльність. Результати факторного аналізу наведені та включають в себе порівняння результатів дітей, що навчаються в школах пенітенціарних установ, і їх однолітків з повних сімей, які навчаються у загальноосвітніх закладах. Пропонується методика ресоціалізації підлітків у колоніях. На основі теоретичних і емпіричних пошуків за останні п'ятнадцять років, узагальнення теоретичних результатів корекції та психологічної роботи в ресоціалізаційному процесі у Ковельській виправній колонії автор представив розроблену та апробовану «Програму ресоціалізаційного розвиваючого соціально-психологічного тренінгу засуджених неповнолітніх у колоніях». Рекомендації засновані на гуманістичному, генетичному і психологічному, розвиваючому підході, а не на урядово- встановленому жорстко структурованому підході до корекції і ресоціалізації. Для досягнення ресоціалізаційного ефекту і зниження надмірної фонової тривоги, яка властива в місцях позбавлення волі підлітків, було проведено формуючий експеримент. Показники, отримані за допомогою формуючого експерименту, засвідчують прогрес у розроблених, випробуваних і впроваджених освітніх програмах розвитку соціальної та психологічної підготовки підлітків у процесі ресоціалізації в колоніях.
Теоретико-емпіричний аналіз феномену підліткової тривожності у кримінально-виконавчих установах України.
Keywords: adolescents; deprivation; deprivation; anxiety; resocialization; підлітки; кримінально-виконавча установа; позбавлення волі; тривога; ресоціалізація