Наративний аналіз як засіб дослідження досвіду на особистісному рівні - Савченко Savchenko, Олена Olena (Lesya Ukrainka Eastern European National University, 2014)
У статті аналізується можливість вивчення індивідуального досвіду на особистісному рівні через аналіз особливостей організації наративних форм. Згідно з традиціями герменевтичного підходу наратив розглядається як лінгвістична форма, в якій відображається особистісний досвід суб’єкта, і яка дозволяє його структурувати, усвідомлювати і перетворювати. Виокремлені провідні властивості наративу, які дають змогу презентувати особистісний досвід суб'єкта. Визначені ті характеристики автобіографічних текстів, які відображають особливості особистісного досвіду: несуперечливість, відкритість і діалогічність. Автором запропоновано показники, які можна використовувати в процедурах інтент- і контент-аналізу для кількісного вираження ступеня зрілості властивостей особистісного досвіду. The article presents an attempt to study individual experience on a personal level through the characteristics of the narrative forms’ organization analysis. Traditional hermeneutical approach studies the narrative as a linguistic form that shows the personal experience of the subject, allows to structure, transform and be aware of it. The author emphasizes the basic properties of the narrative that represent features of the personal experience of the subject. The characteristics of autobiographical texts were identified that reflect such features of personal experience as consistency, openness and dialogicity. The author suggested the criteria that can be used in procedures of intent and content analysis to quantify the level of personal experience`s formation properties.
Keywords: індивідуальний досвід; особистісний досвід; наратив; текст; герменевтичний підхід; iнтент-аналіз; контент-аналіз; individual experience; personal experience; narrative; text; hermeneutic approach; intent analysis; content analysis