Динамічні процеси в українському науковому мововираженні - Костусяк, Наталія Миколаївна (My University, 2025)
У статті проаналізовано засвідчені у фахових наукових виданнях «Українська мова», «Лінгвістичні студії» і «Мовознавство» за 2025 рік динамічні процеси, які віддзеркалюють специфіку сучасного академійного текстотворення. Виявлено, що ознаки мовних зрушень реалізують одиниці, які зазнали словотвірного, ортографічного й граматичного перевнормування. Їм притаманна різна продуктивність у досліджуваних наукових виданнях. Тенденційність до використання оновленого словникового інструментарію, що відповідає живомовним національним традиціям, найбільшою мірою характерна для студій, опублікованих у журналі «Українська мова». Ідеться про активне функціювання відіменникових прикметників із продуктивним суфіксом -н- (термінологійний та ін.), а також дієслів та іменників із постпозитивними морфемами відповідно -юва- (функціювати) і -нн- (функціювання). В аналізованому часописі трапляються ортографічно перевнормовані іншомовізми з буквосполученням -ав-, ужитим на місці задекларованої в попередніх правописних кодексах єдиної рекомендованої сполуки літер -уа- (лавреат). Простежено, що ознаки граматичної динаміки виявляють субстантиви третьої відміни родового відмінка однини із закінченням -и (особистости та ін. – 65,7 % від засвідчених у всіх проаналізованих виданнях) та іменники – назви неістот другої відміни в давальному відмінку з флексіями -ові, -еві (-єві). Простежено, що прикметникові деривати, які містять приєднану до твірної основи на -ій- постпозитивну морфему -н- (синонімійний та ін.), дієслово функціювати й утворений від нього іменник функціювання представлені в писемній академійній комунікації наукового видання «Лінгвістичні студії». У цьому часописі трохи меншою мірою, ніж у журналі «Українська мова», трапляються форми іменників третьої відміни з флексією -и в родовому відмінку однини (художности – 29,1 % від загальної кількості слововживань), а також серед субстантивів чоловічого роду на позначення неістот зрідка вжиті форми на -ові, -еві (-єві) у місцевому відмінку. З’ясовано, що найнижчий рівень вияву динамічних мовних процесів віддзеркалює писемна академійна комунікація журналу «Мовознавство». У публікаціях зазначеного видання засвідчені ознакові слова на -ічний / -ичний (термінологічний та ін), -ональний (функціональний) і структурно близькі дієслівні (функціонувати) й іменникові (функціонування) форми. Фрагментарно вжиті іменники третьої відміни родового відмінка однини із закінченням и (5,2 %), які кількісно поступаються граматичним формам на -і.
Keywords: академійна комунікація; науковий стиль; іншомовізм; прикметник; іменник; дієслово; словотворення; суфікс; динамічні процеси в мові; 811.161.2’38:001