Записки українського Марко Поло, або пригоди вітчизняного Дон Жуана (відгук на книгу Ю. Андруховича "Лексикон інтимних міст") - Маланій, Олена Олександрівна; Malanii, Olena O. (Institut für Slavische Philologie Ludwig-Maximilians-Universität München, 2012)
В статті-рецензії йде мова про нову книгу Ю.Андруховича "Лексикон інтимних міст". Є спроба жанрового означення книги - щоденникові записи, мандрівні записки, посібник з геопоетики, еклектика художньої прози із публіцистикою, есеїстикою, подорожніми етюдами. З'ясовується питання тексту і підтексту.Прослідковується закономірність виникненя тексту "без тексту" в творчій спадщині Ю.Андруховича. «Лексикон» - це «мандрівні записки», «записки подорожнього», «подорожня література», «історіографічний журнал», «філософська географія». Де автор виступає новоявленим мандрівником, щось на зразок Марко Поло, лорда Байрона чи Карла Ліннея, які свого часу залишали як результат своїх подорожей нотатки. Ю. Андрухович приміряє роль вченого-гуманіста, мандрівника-пілігрима, прочанина, аристократа-романтика і врешті-решт – колекціонера вражень, зустрічей, неповторних миттєвостей.
Aufzeichnungen des ukrainischen Marco Polo, oder: Abenteuer des vaterländischen Don Juan (Echo auf das Buch „Lexikon. Eine intime Städtekunde“ von Juri Andruchovyč
Keywords: посібник з геопоетики; мандрівні записки; щоденникові записи; Андрухович