Концепт смерти в драматической поэме Генрика Ибсена «Пер Гюнт» - Багратион-Мухранели, Ирина; Багратіон-Мухранелі, Ірина; Bagration-Mukhraneli, I. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
В статье рассматривается концепт смерти в драматической поэме «Пер Гюнт» Г. Ибсена, своеобразие философии автора и героя, экзистенциальный конфликт в пьесах Ибсена, связь богословской и философской проблематики с творчеством И.-В. Гете. Новаторство норвежского драматурга касается соотношения роман-тизма и реализма в образе Пера, изображения мимикрии обликов зла в современных обстоятельствах, четкого освещения происходящего с точки зрения христианства. У статті про¬аналізовано концепт смерті в драматичній поемі «Пер Гюнт» Г. Ібсена, своєрідність філософії автора і героя, екзистенційний конфлікт у п’єсах Ібсена, зв’язок богословської і філософської проблематики з творчістю Й. В. Ґете. Новаторство норвезького драматурга стосується співвідношення романтизму й реалізму в образі Пера, зображення мімікрії образів зла в сучасних обставинах, чіткого висвітлення того, що відбувається, з погляду християнства. The article discusses the concept of death in the dramatic poem peer Gynt, Ibsen, the originality of the philosophy of the author and the hero, existential conflict in the plays of Ibsen, the bond between theological and philosophical issues with Goethe creativity. Innovation of Norwegian playwright comes to the relation of romanticism and realism in the person of Pen, image mimicry of evil in the modern circumstances, clear light of what is happening from the point of view of Christianity.
Концепт смерті у драматичній поемі Ібсена «Пер Гюнт»
The Concept of Death in the Ibsen’s Dramatic Poem «Per Gynt»
Keywords: Ибсен; норвежская драматургия; Гете; драматическая поэма; экзистенциальный конфликт; христианство; Ібсен; норвезька драматургія; Ґете; драматична поема; екзистенційний конфлікт; християнство; Ibsen; Norwegian drama; Goethe’s dramatic poem; existential conflict; Christianity