Вплив глобалізації на суверенітет держав: сучасні виклики та перспективи - Проценко, Артем Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню процесів трансформації державних суверенітетів під впливом глобалізаційних процесів. У першому розділі розкрито теоретичні аспекти глобалізації та еволюцію концепції суверенітету в контексті міжнародних відносин. У другому розділі проаналізовано сучасні виклики глобалізації для суверенітету держав, на прикладі державного суверенітету України, зокрема в економічній, інформаційній та політичній сферах. У третьому розділі висвітлено перспективи адаптації суверенітету до глобалізаційних викликів, запропоновано моделі балансування між національною незалежністю та участю у світових процесах
Keywords: глобалізація; суверенітет держави; економічна інтеграція; цифровий суверенітет; міжнародні інституції; транснаціональні корпорації; адаптаційні моделі; регіональна співпраця; національна безпека; інформаційні технології