Регулятивна роль мовленнєвих сигналів у комунікативному процесі - Морозова, Ірина Борисівна; Morozova, I. B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Стаття презентує новий погляд на мовленнєві сигнали в процесі соціальної інтеракції. Актуальність дослідження мотивована загальною орієнтацією сучасної лінгвістики на можливості практичного застосування результатів теоретичної розвідки. Доведено, що проблема ефективності діалогічного мовлення з погляду комунікативної та психолінгвістики. Сам процес діалогічного спілкування розуміється як вербальний вплив співрозмовників один на одного задля досягнення їхньої комунікативної інтенції. Автор виходить із позицій про те, що виграш мовця в аспекті досягнення своєї комунікативної мети великою мірою залежить від свідомого чи підсвідомого користування мовленнєвими техніками та пропонує власну класифікацію мовленнєвих сигналів, яка розкриває принципи їхньої психологічної мотивації в комунікативному процесі. Зроблено висновок про відносну ефективність відкритих і прихованих мовленнєвих сигналів та можливі засоби практичного використання в бесіді для передачі повідомлення та, отже, отже, забезпечення її кращого сприйняття та налагодження зворотного зв’язку. The article presents a new look at the speech signals in the social interaction. The perspective of this work is motivated by the general orientation of modern linguistics to the possibilities of practical appliance of the results of the theoretical exploration. It argues about the problem of dialogue speech efficiency from the point of view of communicative and psychological linguistics. The very process of dialogical interaction is understood as a verbal impact of interlocutors on each other for the purpose of fulfilling their communicative intention. We claim that the speaker’s winning in pursuing his/her communicative goal much depends on his/her conscious or subconscious using the speech techniques, and suggest a speech signals classification disclosing the principles of their psychological motivation in the communicative process. A conclusion is made as to the relative open and hidden speech signals efficiency and the possible ways of their practical appliance in conversation with a view to get one’s message across and, hence, provide its better perception and feedback.
Speech Signals Regulation Role in the Communicative Process
Keywords: мовленнєві сигнали; speech signals; комунікативний процесс; communicative process; мовленнєва ефективність; speech efficiency