Дискурс програмного забезпечення як комунікативний артефакт - Біскуб, Ірина Павлівна; Biskub, I. Р. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті встановлено основні функції комп’ютерів як цифрових комунікативних артефактів. З’ясовано, що в дискурсі програмного забезпечення здійснюється цифрове форматування й збереження знань, яке передбачає їх формалізоване представлення у вигляді елементів природної мови. Аргументовано присутність інтегративного зв’язку між комунікативним контекстом графічного інтерфейсу та дистрибутивною когнітивною діяльністю користувача. Схарактеризовано особливості когнітивного моделювання знань із використанням механізмів дистрибутивного пізнання. The article highlights the main functions of modern computers as communicative artifacts. We suggest that natural language is used as a main instrument of knowledge formatting and accumulation in the software discourse. Software discourse is considered to be a special type of a digital communicative artifact presenting the integrity of the communicative context of the Graphical User Interface and user’s distributed cognition. Modeling Human-Computer communication is carried out through defining the potential communicative contexts. It is also essential to establish a set of probabilistic frequency-oriented language means necessary for generating the relevant human-computer speech dialogue. Cognitive knowledge modeling in the software discourse in viewed through the prism of distributed cognition.
Software Discourse as a Communicative Artifact
Keywords: цифровий артефакт; digital artifact; дискурс програмного забезпечення; software discourse; природна мова; natural language