Оцінка ступеня використання типологічного потенціалу насаджень сосни звичайної Тельчівського лісництва філії «Колківське лісове господарство» ДП «Ліси України» в умовах B3 - Твердий, Віталій Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Складність природи та різноманітність лісів зумовлюють необхідність їх розподілу на більш або менш однорідні категорії, тобто типи лісу. Такий розподіл необхідний для практики лісового господарства, пізнання законів життя лісу і має загальнонаукове зацікавлення. Сучасне лісове господарство висуває великі вимоги до лісової типології, яка покликана дати природно-історичні засади для проектування та здійснення лісівничих, лісокультурних та лісомеліоративних заходів. Це покладає на неї велику відповідальність за ефективність вирішення найважливіших народногосподарських завдань, що стоять перед лісівництвом. Від розвитку лісової типології, від швидкості впровадження у практику її досягнень значною мірою буде залежати і загальний розвиток нашого лісового господарства. У першому розділі наводяться загальне поняття про лісову типологію та дослідження продуктивності деревостанів в Україні. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, а також основні положення методики досліджень та природно-кліматичні умови регіону досліджень. Третій розділ містить аналіз лісорослинних умов Тельчівського лісництва та визначення типологічного потенціалу насаджень сосни звичайної в умовах вологого субору Тельчівського лісництва. Четвертий розділ висвітлює стан охорони праці та пожежної безпеки у філії «Колківське лісове господарство». Робота виконана на 50 сторінках друкованого тексту, містить 14 таблиць, проілюстрована 7 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (34 джерел).
Keywords: типологічний потенціал; насадження сосни