Ефективність програми фізичного виховання учнів 10–11 класів з урахуванням показників фізичного розвитку - Стефанишин, Маркіян Васильович; Петришин, Юрій Володимирович; Stefanyshyn, Markiyan; Petryshyn, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Хоча диференціація критеріїв оцінювання рівня фізичної підготовленості школярів є актуальним аспектом удосконалення процесу фізичного виховання, проте позитивний вплив диференційованої програми з фізичного виховання школярів, побудованої з урахуванням показників фізичного розвитку, не доведено. Мета дослідження – з’ясувати результати впровадження в навчальний процес із фізичного виховання авторської програми занять з урахуванням типоспецифічних показників фізичного розвитку учнів старших класів. Методологія. Проводили педагогічний експеримент для перевірки ефективності розробленої нами програми занять. Результати. Уста¬новлено достовірні прирости в показниках фізичної підготовленості (швидкісної сили швидкості та сили) школярів експериментальної групи. Достовірно більші зростання показників в експериментальних групах, ніж у контрольних, підтверджують вищу ефективність експериментальної авторської програми, диференційованої з урахуванням ФР, порівняно з традиційною. Висновки. Застосування диференційованої програми занять під час уроків фізичної культури та у вільний від навчання час, розроблена з урахуванням їхніх показників фізичного розвитку, сприяє достовірному підвищенню рівня фізичної підготовленості учнів старших класів. Differentiation criteria for evaluation of physical fitness of students is an important aspect of improvement of physical education. However, the positive impact of differentiated programs of physical education in schools built on the basis of physical development is not proven. The aim of the study was to find out the results of implementation into the educational process of the physical education author program with compound-specific physical indicators of high school students. Methodology. It was conducted the educational experiment in order to test the effectiveness of the program we have developed. Results. It was established significant increase in terms of physical fitness (strength-speed, speed and strength) of pupils of the experimental group. Significantly higher growth rates in experimental groups confirm the higher efficiency of expe-rimental authoring program differentiated from counting physical development. Conclusions. The use of differentiated program of trainings during lessons of physical culture and free time was developed taking into account the indices of physical development, contributes a significant increase in the level of physical fitness of high school students.
The Effectiveness of the Program of Physical Education of Pupils of 10–11 Classes Taking Into Account the Indices of Physical Development
Keywords: рівень фізичної підготовленості старшокласників; показники фізичного розвитку; диференційована програма фізичного виховання; нормативи фізичної підготовки; level of physical training of senior pupils; indices of physical development; differentiated program of physical education; physical training standards