Динаміка представництва духовенства у районних радах Волинської області ІІ–VІ скликань - Пахолок, Василь Миколайович; Дудка, Ольга Миколаївна; Pakholok, Vasyl M.; Dudka, Olha M.; Pachołok, Wasyl M.; Dudka, Olga M. (Інститут держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук України, 2015)
Релігійний фактор займає чільне місце у політичному процесі держави. Кінець ХХ – початок ХХІ століття позначився тяжінням до посилення тенденцій взаємного використання цими сферами всіх можливих ресурсів задля досягнення власних стратегічних цілей. Досліджено роль релігійних організацій у парламентських та президентських виборчих кампаніях останніх років. Відображено офіційні позиції релігійних організацій у яких чітко прослідковується тенденція до розмежування духовного та політичного життя. Зауважено на активній участі релігійних організацій у політичному житті обласного та районного рівнів, територіальних громад, котрі часто відверто підтримують певних кандидатів або партії. На прикладі Волинської області з’ясовано, що досить непоодинокими є випадки безпосередньої участі представників релігійних організацій в боротьбі за депутатські мандати в органах самоврядування різних рівнів. Найбільш яскраво виражені такі тенденцій на рівні районів. Вперше представники духовенства здобули депутатські мандати у районних радах Волинської області у 1994 році (місцеві ради другого скликання). Характерно, що починаючи із даного скликання духовенство мало постійне представництво у районних радах, незважаючи на зміни виборчої системи до місцевих рад, хоча випадки членства у політичних партіях зустрічались вкрай рідко. Дослідження показало, що узагальнення результатів виборчих кампаній до місцевих рад, у даному зрізі, є можливим лише на обласному рівні, оскільки в районних радах окремих районів представників духовенства не було у жодному їх скликанні.

The religious factor occupies the remarkable place in the political process of state. The end of the XX-the beginning of the XXI century has been affected by the attraction to the strengthening of trends of the mutual usage by these worlds all possible resources for the achievement of the personal strategic goals. The role of religious organizations in the parliamentary and presidential election campaigns of the recent years has been examined. The official positions of the religious organizations in which the tendency to the separation of the spiritual and political life is clearly traced. It has been emphasized the active involvement of the religious organizations in the political life of the regional and district levels, local communities, which quite often openly support certain candidates, or parties. It is found out, on the example of the Volyn region, that quite not uncommon are the cases of the direct participation of the religious organizations’ representatives in the struggle for the deputy mandates in the bodies of government of the different levels. These tendencies are mostly expressed on the districts’ levels. For the first time the representatives of the priesthood won the deputy mandates in the district councils of Volyn region in 1994 (local councils of the second convocation). Characteristically, that starting from the given convocation the clergy had constant representation in the district councils despite the changes of electoral system to the local councils, though the cases of the membership in the political parties had been extremely rare. The investigation showed, that the summarizing of the results of election campaigns to the local councils, in this section, is being possible only at the regional level, as in the councils of some areas there were not clergy representatives in any of convocation.
The Dynamics of the Priesthood’s Representation in the District Councils of the Volyn Region of the II–VI Convocations
Dynamika reprezentacji duchowieństwa w radach powiatowych obwodu wołyńśkiego II–VI kadencji
Keywords: свобода совісті; клір; виборча кампанія; партійний список; представництво; депутатський корпус; районні ради; freedom of conscience; clergy; election campaign; party list; representation; deputies; district councils