Тенденції розвитку соціально-демографічних процесів у сільській місцевості Волині та визначення їх взаємозв’язку - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О. (Державний комітет статистики України, 2007)
Проведено комплексний аналіз актуальної за реалій сучасності для Волині, як і для України в цілому, проблеми – демографічної ситуації в сільській місцевості, зокрема зменшення чисельності сільського населення внаслідок процесів природного відтворення. Розглянуто особливості сільської поселенської мережі. Проаналізовано демовідтворювальні процеси щодо сільського населення за 1989-2006 роки, його регіональні особливості та моделі розселення. На підставі дослідження цього явища запропоновано методи вивчення впливу різноманітних факторів демографічного характеру на динаміку демовідтворення сільських жителів. В статті доведено, що демографічна ситуація та можливості появи загроз для демографічних процесів у перспективі залежать від формування та реалізації дієвої демографічної політики вже сьогодні. Встановлено, що цілеспрямований регулюючий вплив на демографічну ситуацію повинен базуватись на всебічному розумінні сутності процесів демовідтворення населення. The complex analysis is carried out of the urgent in nowadays problem for Bolin region as also for Ukraine – demographic situation on the village and population losses of peasantry in the natural reproduction processes. Social issues of the countryside settlements network are considered in the paper. There are analyzed demographic reproduction of the rural population in 1989-2006 years, its regional peculiarities and patterns of settling. The methods of studying influence of the different demographic factors on dynamics of demographic reproduction of the rural population are suggested on the basis of investigating this phenomenon. In the article are proved, that a condition of a demographic situation and menacing demographic prospects demand development and realization of effective demographic policy in nowadays. It is proved, that in a basis of purposeful regulation influence on demographic processes there should be a deep understanding of essence processes which provide demographic reproduction of population.
Keywords: сільське населення; демографічна ситуація в сільській місцевості; процеси природного відтворення; сільська поселенська мережа; демовідтворювальні процеси; моделі розселення сільського населення; демографічна політика