Пам’яткознавство і пам’яткоохоронна робота в західноукраїнських землях (ХІХ – початок ХХ ст.) - Гаврилюк, Світлана Віталіївна (My University, 2022)
В утвердженні духовності українського соціуму, відновленні його історичної пам’яті, зміцненні національної самосвідомості непересічне місце належить культурній спадщині. Її вивчення й охорона в сучасних непростих українських реаліях передбачає звернення до надбаного досвіду попередніх поколінь, зокрема, пам’яткознавчих студій і пам’яткоохоронної діяльності в західноукраїнських землях у ХІХ – на початку ХХ ст.