Аналіз видового складу автохтонних дендросозофітів, інтродукованих у штучні заповідні парки Українського Полісся - Михайлович, Наталія; Myhailovych, Natalia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Виконано структурний аналіз видового складу автохтонних дендросозофітів гірських систем України, інтродуко- ваних у штучні заповідні території Українського Полісся. На досліджуваній території росте 17 видів автохтонних неполіських заповідних дендросозофітів. Із відділу голонасінних представлено шість видів рослин, покри- тонасінних – 11. Мезофанерофіти представлені однаковою кількістю у двох відділах, у відділі голонасінних мегафанерофіти та хамефіти відсутні, серед покритонасінних вони становлять по одному виду. Лише одна рослина (Cerastium biebersteinii) належить до відділу напівдеревних рослин: тип чагарники й напівчагарники, усі інші – до відділу деревних рослин: тип дерева, тип чагарники, тип чагарнички. Загалом, серед досліджених нами дендросозофітів переважають рослини, розміри яких становлять від 5 до 25 (30) м. Згідно з географічним поділом Землі А. Л. Тахтаджяна досліджувані дендросозофіти походять із Голарктич- ного царства. Автохтонні неполіські дендросозофіти з відділу голонасінних менш вибагливі до багатства ґрун- тових умов, ніж представники з відділу покритонасінних. Натомість види відділу покритонасінних стійкіші до несприятливих умов зволоження. Із дев’яти категорій класифікації раритетності видів рослин Червоного списку міжнародного союзу охо- рони природи досліджувані дендросозофіти віднесені лише до чотирьох, при цьому переважають види, що близькі до загрозливого стану. У природних корінних фітоценозах досліджувані види рослин найрідше ві- діграють роль співедифікаторів, найчастіше вони виступають асектаторами. Досліджувані денросозофіти мають важливе господарське значення. Здебільшого це харчові, лікарські та промислові рослини. Усі досліджувані види мають декоративне значення. In the article the structural analysis of indigenous species dendrosozofitiv mountain of Ukraine, introduced to the artificial Ukrainian Polesie protected areas. In the study area is growing 17 species of protected indigenous nepoliskyh dendrosozofitiv. With love gymnosperms Six species of plants, angiosperms – 11. Mezofaerofity represented by the same number in two parts, in the department of gymnosperms and mehafanerofity hamefity absent among angiosperms they represent one of the species. Only one plant (Cerastium biebersteinii) belongs to the department napivderevnyh plants, shrubs and shrubs type, all the rest – to the Department of woody plants: the type of wood, type of bushes, shrubs type. Overall, among the investigated dendrosozofitiv dominated by plants whose size ranges from 5 to 25 m (30) m. According to the geographical division of the Earth AL Takhtadzhyan studied dendrosozofity originating Holarktychnoho kingdom. Indigenous nepoliski dendrosozofity love gymnosperms are less demanding wealth to soil conditions than the representatives of the Department of angiosperms. Instead, the department angiosperm species are more resistant to adverse moisture conditions. Of the nine categories of classification rarity species Red List of the International Union for Conservation of Nature classified dendrosozofity investigated only four, with preference up views that are close to threatening condition. In natural phytocenoses indigenous species studied less often act as spivedyfikatoriv often they act asektatoramy. Investigated denrosozofity of great economic value. Mostly these nutritional, medicinal and industrial plants. All studied species have ornamental value.
Analiz Dendrosozofitiv Indigenous Species Composition, Introduced in Protected Parks Artificial Ukrainian Polissya.
Keywords: автохтонні неполіські дендросозофіти; оцінка декоративності; структура дендросозофлори; чагарники; деревні види рослин; autochthonous nepoliski dendrosozofity; evaluation decoration; structure dendrosozoflory; shrubs; tree species