Відповідність самооцінки фізичного розвитку за показниками фізичної підготовленості здобувачів вищої освіти - Бакіко, Ігор Володимирович; Ніколаєв, Сергій Юрійович; Валькевич, Олександр Васильович; Черкашин, Роман Євгенович; Савчук, Світлана Іванівна (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2024)
Мета роботи полягає у дослідженні відповідності самооцінки фізичного розвитку за показниками фізичної підготовленості здобувачів вищої освіти для визначення ефективності засобів педагогічного контролю в процесі рухової активності. Для досягнення мети були використані такі методи дослідження: аналіз даних науково-методичної літератури, нормативно-правових документів, програми з фізичної культури, педагогічне тестування фізичної підготовленості, методи математичної статистики, тест-опитувальник Є.В. Боченкової «Самоопис фізичного розвитку». Для дослідження індивідуального профілю фізичного «Я» особистості нами був використаний тест-опитувальник Є. В. Боченкової «Самоопис фізичного розвитку». Опитувальник передбачав 70 стверджень, які відносяться до сфери фізичного розвитку людини і показник загальної самооцінки. Мета цієї методики – вивчення особливостей самооцінки юнаків та дівчат та порівняти отримані дані. Дослідження проводились на базі Луцького національного технічного університету, на факультету цифрових, освітніх та соціальних технологій із здобувачами вищої освіти. Проведені дослідження виявили неадекватність самооцінки фізичної підготовленості здобувачів вищої освіти, що свідчить про важливість теоретичного висвітлення і практичного впровадження на заняттях з фізичного виховання розділу педагогічного контролю і самоконтролю фізичної підготовленості, який має бути стимулом для самовдосконалення юнаків і дівчат в процесі рухової активності.
Keywords: самооцінка; фізичний розвиток; фізична підготовленість; здобувачі; кореляційний аналіз; 796.01