ЕМОЦІЙНА ПРИВ’ЯЗАНІСТЬ ДИТИНИ ДО МАТЕРІ ЯК ПРЕДИКТОР ЇЇ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ ДО ШКІЛЬНОГО НАВЧАННЯ - Крижановська, Зореслава; Бабак, Костянтин (My University, 2021)
Мета. У запропонованій статті здійснено теоретичний аналіз та емпірична верифікація положення про те, що тип прив’язаності дитини до матері є одним із чинників соціальної адаптації першої до шкільного навчання. Методи. Теоретичний соціально-психологічний аналіз феномену емоційного зв’язку дитини та матері щодо його значення в питанні соціальної адаптації дитини. На основі здійснених теоретичних пошуків та узагальнень було розроблено програму емпіричної перевірки визначених положень, яка реалізовувалась через метод бесіди та опитування. Результати. Здійснений теоретичний огляд предмету дослідження в науковій літературі дозволив виявити, що серед соціальних чинників які мають вплив на процес адаптації дитини до школи науковцями виокремлюються прискорення темпу життя, підвищення навчальних вимог, зміна життєвих стереотипів та способу життя. Одним із сучасних чинників дитячої адаптації сьогодення є відмінність дошкільного та шкільного освітніх середовищ. Чим варіативнішими стають освітні середовища дошкільного і шкільного дитинства, тим більшої актуальності набувають проблеми забезпечення наступності між ними. Окрім зазначених причин, науковці пропонують звернути увагу на позицію мами, якість прив’язаності дитини до мами, стиль дитячо-батьківських взаємовідносин, власне ставлення мами до освітнього закладу. На думку дослідників, емоційна прив’язаність необхідна для повноцінного психічного розвитку дитини, слугує відчуттям безпеки, сприяє власному розвитку, успіху та соціалізації. Здійснене емпіричне дослідження дало можливість підтвердити думку науковців щодо впливу типу прив’язаності дитини до мами на процес її адаптації до шкільного середовища. Відтак діти з надійним типом прив’язаності адаптовувались до школи найбільш успішно та емоційно спокійно, характеризувалися легкістю контакту з однолітками та вчителем. Висновки. В роботі проаналізовано соціальні та особистісні чинники, з якими зустрічаються діти в процесі їх соціальної адаптації до школи. Доведено, що серед низки умов, які мають вплив на особистість дитини, коли вона починає процес навчальної діяльності, є тип прив’язаності з матір’ю, її підтримка та допомога.

Purpose. The proposed article provides a theoretical analysis and empirical verification of the position that the type of attachment of the child to the mother is one of the factors of social adaptation of the first to school. Methods. Theoretical socio-psychological analysis of the phenomenon of emotional connection between child and mother in relation to its importance in the issue of social adaptation of the child. Based on the theoretical research and generalizations, a program of empirical verification of certain provisions was developed, which was implemented through the methods of conversation and survey. Results. A theoretical review of the subject of research in the scientific literature revealed that among the social factors that influence the process of adaptation of the child to school, scientists single out the acceleration of life, increasing educational requirements, changing life stereotypes and lifestyles. One of the modern factors of children's adaptation today is the difference between preschool and school educational environments. The more varied the educational environments of preschool and school childhood, the more relevant the problems of ensuring continuity between them. In addition to these reasons, researchers suggest paying attention to the position of the mother, the quality of the child's attachment to the mother, the style of child-parent relationship, the mother's own attitude to the educational institution. According to researchers, emotional attachment is necessary for the full mental development of the child, serves as a sense of security, promotes self-development, success and socialization. environment. As a result, children with a reliable type of attachment adapted to school most successfully and emotionally calmly, characterized by easy contact with peers and teachers. Conclusions. The paper analyzes the social and personal factors that children encounter in the process of their social adaptation to school. It has been proven that a number of conditions that affect a child’s personality when he or she begins the learning process include the type of attachment to the mother, her support, and help.
The emotional attachment of the child to the mother as a predictor of its social adaptation to school education
Keywords: емоційний контакт; материнсько-дитячі взаємини; материнська підтримка; надійний тип прив’язаності; навчальна діяльність; 159.922.7:159.942]:37.015.31:316.42