Камерна кантата в українській музиці 2-ї пол. ХХ ст. Основні напрямки і тенденції розвитку жанру - Коменда, Ольга Іванівна; Komenda, Olha I. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2006)
В статті охарактеризовано жанр кантати в цілому, зроблено огляд розвитку цього жанру в українській музиці 2 пол. ХХ ст., проаналізовано камерні кантати О.Киви, О.Козаренка, К.Цепколенко, В.Сильвестрова як репрезентативні для жанру кантати в українській музиці визначеного періоду, окреслено панораму її існуючих жанрових варіантів, виявляючи спільне та відмінне між ними. Автор обгрунтовує ідею існування трьох варіантів жанру камерної кантати в українській музиці 2-ї пол. ХХ ст.: 1) пісенно-романсового (фольклорної кантати), представленого творчістю О.Киви, О.Красотова, І.Кириліної, Г.Гаврилець; 2) драматичного (театралізованої кантати-перфомансу), пов’язаного, як правило, з експресіоністською стилістикою, представленого творчим доробком К.Цепколенко, О.Козаренка, В.Рунчака, Ю.Гомельської, В.Ларчикова; 3) лірико-монологічного, власне сильвестрівського варіанту, з його тяжінням до медитації та драматургічної статики.
Keywords: кантата; українська музика; жанровий варіант; пісенно-романсова кантата; драматична кантата; лірико-монологічна кантата