Periodyki urzędowe władz szkolnych drugiej instancji w Polsce międzywojennej - Dzieniakowska, Jolanta; Дзеняковська, Йоланта (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Предметом дослідження є «Dzienniki Urzędowe Kuratoriów Okręgów Szkolnych» – періодичний орган польських освітніх органів другої інстанції міжвоєнного періоду. В цілому в 1921–1939 роках виходило 10 періодичних видань такого роду. Їхніми видавцями були окружні відділи освіти. «Dzienniki…» були адресовані особам, професійно пов’язаним із системою освіти і виховання. На сторінках досліджуваних журналів друкувалися урядові повідомлення шкільної влади, інформація, що стосується підготовки, перепідготовки та підвищення професійної кваліфікації вчителів, розміщувалися праці з галузі педагогіки, психології, дидактики, методики та под. авторства осіб, пов’язаних із сектором освіти, в т.ч. вчителів. У статті подана характеристика «Dzienniki Urzędowe Kuratoriów Okręgów Szkolnych» і зроблена спроба визначення їхньої ролі в системі інформування освітніх органів міжвоєнної Польщі. The subject of the article are «Journals of school circuit’s Departments of education» («Dzienniki Urzędowe Kuratoriów Okręgów Szkolnych») – press organs of Polish school authorities of second resort between World Wars. In general, from 1921 to 1939 there were 10 periodicals published. Their publishers were school circuit’s departments of education. «Dzienniki…» were directed to people professionally involved in the educational and pedagogy system. In the mentioned magazines there were published: official announcements of school authorities, information on general and professional education and continuation education for teachers, works within pedagogy, psychology, didactics, methodology, etc. written by people related with the education sector, among others, by teachers. The article describes «Dzienniki...» and makes an attempt to define their role in the information system of Interwar Poland school authorities.
Official Periodicals of Second Resort School Authorities in Interwar Poland
Правительственные периодические издания образовательных органов второй инстанции в Польше межвоенного периода
Keywords: Друга Річ Посполита; Second Republic of Poland; освітні органи; school authorities; урядові періодичні видання; official periodicals; система інформування; information system