«Євангеліє від Хоми» як першоджерело раціоналізації масової комунікації - Косюк, Оксана Михайлівна; Kosiuk, Oksana M. (Наукова громадська організація "Соборність", 2018)
У публікації проаналізовано відомий християнський апокриф «Євангеліє від Хоми» в аспекті визначення його раціонально-гностичних складників. З’ясувалося, що саме цю єретичну книгу можна вважати першоджерелом раціональної масової комунікації. Масова комунікація як явище та об’єкт наукових досліджень виникла у Середньовіччі, в епоху активного поширення та розвитку християнства. До того, в Античності, фактором комунікації великих спільнот були народи. Комунікацію у масовому середовищі активно задіювали адаптатори християнства для поширення релігійних ідей серед випадкових слухачів. Досі вважалося, що ідея масової комунікації як розсіювання зафіксована у канонічних релігійних книгах і їх, начебто, головно відповідає ритуальна модель. Ми ж вважаємо, що масова комунікація вже на початковому етапі моделювалася по-різному. І пропонуємо відслідкувати її раціональний вектор, що вибудовувався за рецептивними моделями комунікації. Стаття містить детальний раціональний аналіз «Євангелія від Хоми» у порівнянні з канонічними євангеліями та іншими освяченими традицією релігійними книгами.

The publication analyzes the famous Christian apocrypha “The Gospel of Thomas” in terms of defining its rationally Gnostic components. It turned out that this heretical book can be considered the provenance of rational mass communication. Mass communication as a phenomenon and object of scientific research has appeared in the Middle Ages — an era of active spread and development of Christianity. In addition, peoples were the main factor of the large communities communication in antiquity. Communication in the mass environments was actively engaged by adapters of Christianity for the spread of religious ideas among casual listeners. It was believed that the idea of mass communication as dispersing was recorded in the canonical religious books and it seemed that the very ritual model corresponded to them. We believe that mass communication was initially modeled differently. We suggest following its rational vector that was built on the receptive models of communication. The article contains a detailed rational analysis of “The Gospel of Thomas” in comparison with canonical gospels and other traditional religious books.
“The Gospel of Thomas” as the primary source of mass communication rationalization
Keywords: комунікація; апокриф; розум; канон; модель; підтекст; раціональний; індивідуальний; інформація; rational; communication; individual; apocrypha; canon; mind; model; information; subtext