Історія світової культури - Шваб, Лариса Петрівна (My University, 2020)
Термін «культура» (від лат. сultura – обробляння, виховання, розвиток, освіта) відображає історично зумовлений рівень розвитку суспільства, творчих сил, здібностей людини, а також творіння нею матеріальних і духовних благ, які зберігаються і передаються нащадкам як пам'ять про них самих. Культура, як категорія, ємка за змістом – від предметних результатів діяльності до ідей, що ґрунтуються на освіті; від творчого виявлення до моральних та етичних принципів, що реалізуються в діяльності людини та ін. Культура розглядатиметься за логікою історичного розвитку. Пояснення природи культури спиратиметься на аналіз сутності історичного процесу, специфіки розвитку Людини в процесі історії. Історична наука досягла значних успіхів у вивченні історії та теорії культури конкретних епох, регіонів, специфіки її структурних елементів, методології дослідження культури як соціальної пам’яті людства тощо. В навчальній дисципліні «Історія світової культури» буде запропоновано «пройти» довий історичний шлях від часу Homo sapiens до Людини, що здійснила Аграрну, Промислову, Наукову революції, завдяки яким не тільки надала нових форм природі, що її оточувала, але й змінила власну природу. Історія світової культури вивчатиметься від ранніх її форм до початку ХХІ століття з наголосом на європейській культурі. Реконструкція культурно-історичного процесу тісно пов’язувана з висвітленням теорії культури – проблем етносу, мови, колективного мислення, процесу творчості тощо. Вивчення навчальної дисципліни базується на численних культурно-творчих джерелах, які допоможуть зрозуміти й оцінити пам’ятки культури загальнолюдського значення.
Keywords: світова культура; глобальний історичний процес